Antena Meniu Search
x

Joburi de vară pentru adolescenți. Tinerii se pot angaja de la 15 ani cu acordul părinților

În plină criză de personal, adolescenţii pot fi o salvare pentru angajatorii din România. Îşi pot lua un job încă de la 15 ani, cu acordul părinţilor, şi mulţi chiar o fac - mai ales în perioada verii.

Vezi și

În plină criză de personal, adolescenţii pot fi o salvare pentru angajatorii din România. Îşi pot lua un job încă de la 15 ani, cu acordul părinţilor, şi mulţi chiar o fac - mai ales în perioada verii.

La 17 ani, Adrian Zamfir a căpătat deja experienţă ca barista. De un an lucrează în meserie şi a învăţat cum să-şi împartă programul astfel încât să nu neglijeze şcoala. 

ADRIAN, barista:

De la 8 la 14, sunt la liceu. Apoi de la 3 jumătate până la 22, sunt la muncă.+15:50 Cu primul salariu am plecat două zile la mare!

Tinerii sub 18 ani, precum Adrian, au un program de 6 ore şi nu fac ture de noapte. Tichetele de masă, beneficiile şi salariul brut ajung până la 2500 de lei. Georgiana Stan munceşte în bucătărie. 

GEORGIANA, adolescentă:

A fost ceva de moment, eu şi prietena mea am spus: 'Hai să ne angajăm!'. Pur şi simplu a doua zi, am depus un CV, iar a doua zi ne-a sunat un manager,a vorbit cu noi, ne-a chemat la interviu şi aşa s-a întâmplat totul. A fost ceva de moment!

Iniţial, părinţii ei nu au fost de acord cu angajarea, pentru îi ofereau totul, însă ea îşi dorea să fie independentă. Ana Vasile şi Denisa Ion sunt cele mai mici din echipă. Au 16 ani. Ele se asigură că cei din restaurant se simt bine şi cunosc toate promoţiile.

DENISA, hostess:

Am zis că la 18 ani nu vreau să îmi fac majoratul, ci vreau să plec în vacanţă în Turcia.

Angajatorii care lucrează cu adolescenţi înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă primesc o subvenţie de la stat de 900 de lei pentru fiecare angajat.

Irina Panaite, Director Resurse Umane:

Sunt foarte sinceri şi întreabă absolut tot ceea ce nu ştiu, au aceea inocenţă specifică vârstei şi îţi e mai mare dragul să lucrezi cu ei, râd foarte mult şi ne transmit şi mei energie foarte bună.

Şi în magazinele de bricolaj sunt locuri disponibile pentru adolescenţi. Bianca lucrează la raionul de grădină.

BIANCA, adolescentă:

Părinţii mei nu au fost de acord în totalitate, însă acum mă susţin şi şi-au dat seama că pe mine chiar mă ajută foarte mult lucrul acesta pentru că am devenit o fire foarte responsabilă având un program, trebuind să ascult de anumite persoane.

România trece printr-o criză de angajaţi în toate domeniile de activitate. 4 din 5 angajatori au probleme în ceea ce priveşte recrutarea personalului. Iar ţara noastră este pe locul doi la nivel mondial, după Japonia, în topul crizei de personal calificat. Ofertele de joburi pentru tineri se găsesc online pe site-urile specializate pe recrutări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Joburi de vară pentru adolescenți. Tinerii se pot angaja de la 15 ani cu acordul părinților