Video Jucăriile din lemn şi păpuşile hand-made, preferate în locul gadgeturilor. Care sunt cele mai căutate cadouri de Crăciun
Minune de Crăciun: jucăriile din lemn şi păpuşile hand-made tind să ia locul gadgeturilor. De bună voie ori influenţaţi puţin de părinţi, copiii trimit scrisori altfel lui Moş Crăciun. Jucăriile tradiţionale costă mai mult decât cele obişnuite, dar au viaţă mai lungă şi lasă în urmă cele mai valoroase si durabile amintiri din copilărie.
Ca în basme, jucăriile de lemn sunt eroii care duc o luptă inegală, cu smartphone-ul şi tableta. Stimulează creativitatea, iar părinţii care le cumpără în locul celor din plastic urmează recomandările specialiştilor.
"Este natural şi tactil dau o altă senzaţie. Copiii se obişnuiesc altfel să prindă, să ţină, să construiască, să pună, să lipească", a spus un părinte. Piața de jucării va ajunge la 165 de milioane de euro anul acesta, spun estimările. Vânzările aproape s-au dublat faţă de 2021, spun proprietarii magazinelor.
"Este un val de cereri foarte mare. Deci, în piaţa de jucării, cam 70% din volumul de vânzări anual se întîmplă în aceste ultime trei luni din an. Noi simţim o creştere a vânzărilor şi este şi preconizat că piaţa de jucării din România o să-şi dubleze volumul în următorii doi ani", a declarat proprietarul unui magazin de jucării, Iulia Mizgan. Jucăriile care îi ajută pe copii să reproducă activităţile oamenilor mari sunt printre cele mai căutate de sărbători.
Cum explică psihologii fenomentul
- "Geppetto de România" trăieşte la Bistriţa. Bunicul Luca creează zeci de jucării din lemn şi-i face pe copii...
- O fabrică din România se pregăteşte de zor să bucure zeci de mii de copii, de Crăciun. "Lucrăm la foc continuu"
- În căutarea copilăriei pierdute: Toți mai mulți adulți se întorc la jocurile de altădată. Mihai a investit...
"Sunt la mare căutare jucăriile de tip montessori care imită activităţile din viaţa de zi cu zi şi pot fi transpuse în activităţi pentru copiii care caută jucăriile de rol, tot din lemn. Este şi un joc de rol, şi un joc de imaginaţie", a mai spus Iulia Mizgan.
Jucăriile de lemn mai au un atu - ajung să devină amintiri şi pot fi transmite din generaţie în generaţie, ca daruri de suflet.
"Durabilitatea şi partea legată de nostalgia copilului, atunci când vorbim de primul trenuleţ sau prima sfoara trasă cu o jucărie pe roti sau primele forme așezate într-o anumită ordine. Lucrurile acestea nu se uită şi fiecare dintre noi avem nostalgia primelor noastre jucării", a explicat psihologul Jeni Chiriac.
Între timp, o nouă modă se răspândeşte printre fetiţe. Păpuşile lucrate manual din materiale naturale le iau ochii. Costă între 50 şi 200 de lei, iar cine le are, este vedetă la grădiniţă, spun părinţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰