Antena Meniu Search
x

La cules de ciuperci, cu aplicaţie mobilă. Specialiştii avertizează că riscurile sunt însă mari dacă softul dă greş. "Există foarte multe mituri"

Ca bureţii după ploaie. Aşa au apărut aplicaţiile care ne spun dacă o ciupercă este comestibilă sau nu. Cine vrea delicatese proaspete, culese din pădure, mai bine îşi pune pofta-n cui, decât să se bazeze pe inteligenţa artificială. O eroare a softului poate să aducă moartea. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 22.09.2022, 16:28

Vezi și

Reporter: Prima dată trebuie să îi facem o poză din lateral, după aceea, o poză de sub pălărioară, iar acum analizeză.

Specialist: Hopa! Regina ciupercilor otrăvitoare, nu e doar otrăvitoare, e mortală. Amanita phalloides. Este bine, a identificat-o. 

La cules de ciuperci, cu aplicaţie mobilă

Până şi culesul ciupercilor s-a digitalizat! Cu o aplicaţie mobilă şi două fotografii, putem să identificăm specia pe care o avem în faţă. Să îţi laşi viaţa doar în seama unei aplicaţii este o ruletă rusească, spun unii culegători. Până şi softurile dau rateuri. 

Pe acelaşi subiect

Specialist: Tu ai confundat bureţii ăştia cu nişte bureţi de rouă.  Nu! 

Reporter: Aplicaţia îmi spune că nu ar fi indicat să o mănânc, cartea spune că este comestibilă. 

Cei care vând ciuperci pe marginea drumului se încred în propria experienţă şi ar da credit şi aplicaţiilor. 

Culegătoare: Când pui mâna pe ele se înnegresc, au altă culoare. Se poate confunda,  dar niciuna nu e otrăvitoare. Se opăresc cu apă cu sare şi sunt comestibile. 

Nici vorba, spun cărţile de specialitate. Mai ales acum, când este sezonul ciupercilor de pădure, se pot produce confuzii teribile, spun medicii. Zeci de români ajung lunar la urgenţe în această perioadă, cu intoxicaţii grave.

Mai ales acum, când este sezonul ciupercilor de pădure, se pot produce confuzii teribile, spun medicii. Zeci de români ajung lunar la urgenţe în această perioadă, cu intoxicaţii grave. 

Ionut Nistor, medic primar: Nu este suficientă aplicaţia şi cred că frica păzeşte bostănăria. Cel mai bine este să încerăm să evităm şi să consumăm doar ciuperci din crescătorie. E o variantă mai sigură. 

Antoniu Bumb, culegător experimentat: Există foarte multe mituri şi metode folosite de oameni pentru a identifica ciuperci. Dacă sunt mâncate de melci cică ar fi bune, dacă sunt cu viermi, sunt bune, dacă pui linguriţa de argint şi ia o anumită culoare ciuperca, sunt bune. Fals. Nu există decât o singură metodă. Cunoaşterea din cărţi. Orice altceva dă greş. 

Conştiente de risc, unele aplicaţii lasă un avertisment în Play Store. Ai grijă, mănâncă ciuperci doar dacă eşti sigur pe tine. Pericol de moarte! scrie pe aplicaţia franţuzească Campignouf. Medicii ne recomandă să cumpărăm ciuperci doar din locuri avizate de specialişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » La cules de ciuperci, cu aplicaţie mobilă. Specialiştii avertizează că riscurile sunt însă mari dacă softul dă greş. "Există foarte multe mituri"