Antena Meniu Search
x

Video Poluare masivă în Parcul IOR: Lacul s-a colorat în roşu în ultimele două săptămâni. Autorităţile au aflat şi cauza

Alertă în Capitală, după ce unul din cele mai mari lacuri din oraş s-a făcut roşu. Apele lacului IOR sunt poluate de vidanjele care deversează toalete ecologice în zonă, spun voluntarii de mediu. Pericolul e mare, oamenii trebuie să stea departe de apă.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 07.03.2021, 19:57

Vezi și

În ultimele două săptămâni lacul IOR s-a făcut roşu. 

Aşa arată al doilea cel mai mare parc din Capitală. Undeva la peste 80 de hectare şi un luciu de apă imens, care împarte sectorul 3 din Bucureşti în două.

Ceva nemaivăzut în Parcul IOR

"Astăzi este cel mai rău. Stau de 20 de ani în zonă dar nu am văzut niciodată aşa ceva".

Mulţi dintre cei care merg frecvent în parc au crezut că apa s-a colorat de alge apărute o dată cu încălzirea bruscă a vremii. Alţii însă au făcut sesizări pentru a afla ce s-a întâmplat. Răspunsul i-a uimit pe toţi.

Ecocivica, preşedinte ONG, Dan Trifu: "Analizele spun foarte clar că apa este încărcată cu fecale". 

Voluntarii de mediu atrag atenţia părinţilor să nu-şi lase copiii în apropierea apei pentru că e extrem de periculos. 

Dan Trifu: "Bacterii coliforme, nitriţi, amoniu, substanţe specifice fecalelor".

Toaletele ecologice deversate în lac

Iar cauza poluării e şi mai şocantă. Activiştii de mediu spun că firmele care curăţă toaletele ecologice din Capitală deversează deşeurile în lac. Iar investigaţiile inspectorilor de mediu confirmă. 

Andrei Corlan, Garda de Mediu Bucureşti: "Vorbim despre un potenţial poluator în sensul în care în analizele prelevate s-a identificat prezenţa unor anumite bacterii. Bănuiesc că este vorba despre nişte dejecţii deversate controlat, cel mai probabil. Noi asta bănuim, având în vedere analizele. Suntem în situaţia în care pe potenţialul poluator îl monitorizăm".

Parcul IOR aparţine primăriei sectorului 3. Edilii nu au comentat situaţia.  

Dan Trifu: "Este bine că este iarna, bine ca s-a întâmplat iarna şi nu vara că altfel trebuia să închidem parcul pur şi simplu".

"Tot lacul este aşa, tot. Aici sunt păsări, suntem noi care venim şi ne plimbăm".

Până acum nu a fost identificat un vinovat pentru poluarea din IOR. Deversările pe câmpurile sau în lacurile din Bucureşti devin însă un fenomen, spun inspectorii gărzii de mediu iar pericolul la care sunt expuşi locuitorii e din ce în ce mai mare. În fiecare săptămână autorităţile confiscă 4-5 vidanje care aruncă deşeurile la întâmplare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Poluare masivă în Parcul IOR: Lacul s-a colorat în roşu în ultimele două săptămâni. Autorităţile au aflat şi cauza