Video Lecții mari de la un spital mic: Garsoniere pentru tinerii doctori
Unde e voință, se poate. Un exemplu vine din Orșova, acolo unde, în micului spital de provincie se găsesc soluții mari. Din şase containere vechi, cumpărate de statul român în urmă cu peste 10 ani pentru înființarea de locuințe sociale pentru sinistrați, managerul a creat acum spaţii medicale, dar şi garsoniere pentru tinerii doctori.
Fă rai din ce ai! Este deviza lui Adrian Cican, cel care administrează spitalul din Orşova. E bucuros să ne arate viitoarele garsoniere ale medicilor tineri pe care i-a convins să vină să lucreze aici. Experienţa de până acum l-a convins deja că o locuinţă poate face diferenţa.
Adrian Cican, managerul spitalului municipal Orşova: "Avem deja 5 familii de medici care sunt în garsonierele din corpul administrativ, mai avem două apartamente în oraș, pentru ca e o familie mai numeroasă, cu copii. În care noi le plătim tot și chirie și utilitati și acum ne mai îmbogățim cu încă două garsoniere".
Locuinţe improvizate pentru medici
Cu un buget nu prea generos... doar 50 de mii de euro, nu se puteau face prea multe. Aşa că au improvizat. 6 containere cumpărate de statul român în 2006 pentru cei care au rămas fără locuinţe în urma inundațiilor şi care, între timp, nu mai erau folosite, au fost aduse aici. Au fost recompartimentate, izolate termic şi vor avea toate dotările necesare pentru ca tinerii medici să aibă sprijin la început de drum. Printre ei, Alexandru Obadă. Primul chirurg pediatru pe care Orşova îl are. L-am găsit în spital în prima lui zi de muncă.
Alexandru Obadă, chirurg pediatru: "Pentru mine este o bucurie imensă să fiu un deschizător de drumuri în această specialitate și în acest spital. Mi-am definitivat studiile medicale la Craiova, am urmat un stagiu de pregătire în Regatul Marii Britanii, timp de doi ani în perioada 2015-2017, ulterior revenind în România plin de speranță și de dorința de a face mai bine".
15 medici specialişti angajaţi
Dotările de ultimă generaţie cumpărate cu bani europeni au convins şi ele medicii că în spitalul mehedinţean se poate face treabă. Investigaţii medicale pentru care orşovenii trebuiau să facă sute de kilometri sau să aştepte chiar luni de zile vor fi în curând disponibile la doi paşi de casă. Un proiect cu fonduri europene va permite spitalului să cumpere aparatură de peste 1 milion de euro.
Adrian Petcu, specialist radiologie şi imagistică: "Aparatul este de ultimă generație și, în zonă, ar fi al doilea aparat după cel în Drobeta Turnu Severin și de un real folos pentru locuitori. Dacă un orșovean avea nevoie de un computer tomograf, ce avea de făcut? În cazul în care dorea sa îl facă cât mai repede, ar fi trebuit sa se deplaseze într-un centru universitar".
Spitalul din Orşova are 120 de paturi. Doar în ultimele 6 luni au fost angajaţi aici 15 medici specialişti. Iar alţii sunt deja în negocieri cu unitatea medicală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰