Video

Lege de fațadă pentru clădiri și monumente istorice. Proprietarii caselor vechi, obligați să le repare

De Andreea Milea.
Publicat: 08.11.2020, 22:17.
Actualizat: 08.11.2020, 22:18

Proprietarii de case vechi sau monumente istorice vor fi obligaţi să le repare. Dacă nu fac asta, intervine primăria. La final, însă costurile vor fi suportate tot de cei care le deţin. Proiectul de lege a trecut de Parlament şi trebuie semnat de preşedinte.

Bucureştiul e plin de clădiri care aproape ne cad în cap. Noua lege le dă timp proprietarilor să înceapă lucrările chiar dacă au fost deja avertizaţi de autorităţi.

Andreea Milea, reporter Observator: Pe lângă faptul ca sunt inestetice, astfel de clădiri sunt şi un pericol pentru trecători. Pentru aceste construcţii nereabilitate, autorităţile locale vor notifica de 3 ori proprietarul. Dacă acesta nu va începe reparaţiile, autorităţile locale o vor face în locul lui iar banii cheltuiti vor fi decontati din veniturile proprietarului.

Adică proprietarul va fi executat silit pentru a plăti contravaloarea reparaţiilor. Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor spun însă că există un mare minus în proiectul de lege.

Emil Drăghici, Asociația Comunelor: S-ar putea să fim în situaţia în care unii aşteaptă şi spun: "lasă că îmi face primăria". Banii vor fi recuperaţi foarte greu şi părerea mea e că puţini primari se vor aventura într-o astfel de situaţie.

Mai ales că investiţia este foarte mare.

Cât costă consolidarea clădirilor

Consolidarea unui singur metru pătrat de clădire costă şi 250 de euro iar simpla întreţinere poate să ajungă la 100 de euro pe metru pătrat. La monumentele istorice, suma se dublează şi poate chiar să depăşească o mie de euro pe metru pătrat.

Florin Roman, inițiatorul proiectului de lege: Pe perioada executării lucrărilor a scazut la minim partea de impozitare pe caldire si pe teren.

În alte ţări regulile sunt mult mai stricte.

Mario Kuibuş, arhitect: Existe variante in alte parti, in Viena, la Paris, unde primaria daca vede ca tu nu reusesti sa iti intretii cladirea, intra intr-un proces de expropriere.

Legea urmează să meargă la preşedinte pentru promulgare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.