Antena Meniu Search
x

Video Lege de fațadă pentru clădiri și monumente istorice. Proprietarii caselor vechi, obligați să le repare

Proprietarii de case vechi sau monumente istorice vor fi obligaţi să le repare. Dacă nu fac asta, intervine primăria. La final, însă costurile vor fi suportate tot de cei care le deţin. Proiectul de lege a trecut de Parlament şi trebuie semnat de preşedinte.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 08.11.2020, 22:18

Vezi și
  • Legea urmează să meargă la preşedinte pentru promulgare
  • În alte țări, dacă nu îți îngrijești clădirea se ajunge la expropriere

Bucureştiul e plin de clădiri care aproape ne cad în cap. Noua lege le dă timp proprietarilor să înceapă lucrările chiar dacă au fost deja avertizaţi de autorităţi.

Andreea Milea, reporter Observator: Pe lângă faptul ca sunt inestetice, astfel de clădiri sunt şi un pericol pentru trecători. Pentru aceste construcţii nereabilitate, autorităţile locale vor notifica de 3 ori proprietarul. Dacă acesta nu va începe reparaţiile, autorităţile locale o vor face în locul lui iar banii cheltuiti vor fi decontati din veniturile proprietarului.

Adică proprietarul va fi executat silit pentru a plăti contravaloarea reparaţiilor. Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor spun însă că există un mare minus în proiectul de lege.

Emil Drăghici, Asociația Comunelor: S-ar putea să fim în situaţia în care unii aşteaptă şi spun: "lasă că îmi face primăria". Banii vor fi recuperaţi foarte greu şi părerea mea e că puţini primari se vor aventura într-o astfel de situaţie. 

Mai ales că investiţia este foarte mare.

Cât costă consolidarea clădirilor

Consolidarea unui singur metru pătrat de clădire costă şi 250 de euro iar simpla întreţinere poate să ajungă la 100 de euro pe metru pătrat. La monumentele istorice, suma se dublează şi poate chiar să depăşească o mie de euro pe metru pătrat.

Florin Roman, inițiatorul proiectului de lege: Pe perioada executării lucrărilor a scazut la minim partea de impozitare pe caldire si pe teren. 

În alte ţări regulile sunt mult mai stricte.

Mario Kuibuş, arhitect: Existe variante in alte parti, in Viena, la Paris, unde primaria daca vede ca tu nu reusesti sa iti intretii cladirea, intra intr-un proces de expropriere.

Legea urmează să meargă la preşedinte pentru promulgare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Lege de fațadă pentru clădiri și monumente istorice. Proprietarii caselor vechi, obligați să le repare