Legea risipei alimentare, în vigoare. Fiecare român aruncă peste 100 de kilograme de mâncare pe an
Firmele care donează mâncare plătesc impozit mai mic la stat. Asta prevede legea risipei alimentare, care se aplică după amânări succesive. Problema risipei rămâne, însă, acută la nivelul gospodăriilor. Fiecare familie aruncă la gunoi 170 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Firmele care donează mâncare plătesc impozit mai mic la stat. Asta prevede legea risipei alimentare, care se aplică după amânări succesive. Problema risipei rămâne, însă, acută la nivelul gospodăriilor. Fiecare familie aruncă la gunoi 170 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Există şi o explicaţie sociologică pentru risipa alimentară: românii cumpără mai mult decât pot mânca pentru a face impresie bună în faţa celorlalţi.
În fiecare zi, firmele de salubritate colectează saci întregi de alimente aruncate. Numai într-un singur sector al Capitalei, se strâng aproape 600 de tone în fiecare lună. Nici nu e de mirare, având în vedere că o singură familie iroseşte 170 de kilograme de mâncare pe an. <SCRIS>
Potrivit statisticilor, aruncă cel mai mult la gunoi mâncare gătită, legume, fructe, pâine, lapte şi brânzeturi. Iar reprezentanţii primăriilor spun că, în zilele de după sărbători, colectează de două ori mai multe deşeuri alimentare decât într-o zi obişnuită.
GELU DUMINICĂ, sociolog: A avea mesele îmbelşugate, a-ţi permite este sinonim cu a fi şmecher, cu a fi bogat, cu a fi într-o categorie socială de care, de fapt, nu aparţii. Tocmai de aceea, consumăm mai mult decât ne permitem.
Acest comportament de consum al românilor nu pare să se schimbe prea curând, spun specialiştii. S-ar putea îmbunătăţi, însă, politicile magazinelor şi ale restaurantelor, care primesc, din această lună, facilităţi fiscale dacă donează alimente. Concret, pot deduce cheltuielile cu mâncarea donată din impozitul pe profit, potrivit legii risipei alimentare. <SCRIS> Un pas pe care câţiva l-au făcut deja.
Sorin Stan este bucătar-şef la un restaurant din Capitală. La finalul zilei, rămâne cu alimente nevândute. Aşa că el şi prietenul său, Claudiu Bădoi, campion mondial la kickboxing, au găsit o soluţie ca să nu arunce mâncarea.
SORIN STAN, bucătar-şef: Facem nişte acte de caritate în zona Teleorman şi le donăm unor familii nevoiaşe. Claudiu merge acolo în fiecare zi, duce pachete.
CLAUDIU BĂDOI, campion mondial la kickboxing: Sunt oameni amărâţi, eu acolo am copilărit, îi ştiu de mic şi îmi face plăcere, i-am ajutat, de când eram eu mic îi ajutam.
Şi supermarketurile beneficiază de facilităţi fiscale dacă donează alimente. Fac excepţie, însă, produsele perisabile şi cele crude, dar şi băuturile alcoolice. Iar alimentele trebuie să fie donate în ultimele zece zile de valabilitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰