Legea pieţelor a golit tarabele
Legea pieţelor a golit tarabele şi îi ţine pe producători cu marfa nevândută. Oamenii se plâng că nu au reuşit să îşi schimbe vechile certificate de producător cu atestate şi carnete de comercializare pentru că primăriile au primit actele foarte târziu
Legea pieţelor a golit tarabele şi îi ţine pe producători cu marfa nevândută. Oamenii se plâng că nu au reuşit să îşi schimbe vechile certificate de producător cu atestate şi carnete de comercializare pentru că primăriile au primit actele foarte târziu.
Sunt doar câteva dintre dilemele producătorilor. Legea pieţelor, iniţiată de Ministerul Agriculturii, i-a trimis pe producători acasă în loc să îi ajute să îşi vândă marfa. Oamenii se plâng că nici acum nu au primit atestatul de producător şi certificatul de comercializare, deşi de la 1 mai nu mai au voie în pieţe fără ele. Aşa că majoritatea nu şi-au ocupat astăzi locurile de la tarabe de teama amenzilor.
Conform noilor reglementări, intrate în vigoare la 3 noiembrie 2014 producătorii sunt obligaţi să deţină un atestat de producător pe care să fie trecute informaţii despre marfa scoasă la vânzare şi un carnet de comercializare. Oamenii au avut la dispoziţie 180 de zile să obţină noile acte, dar spun că primăriile i-au încurcat.
Aşa că fiecare încearcă să se descurce cum poate. Unele primării, nu doar că nu au eliberat actele, dar au recurs la o soluţie la limita legii - au ştampilat vechile certificate. Deşi producătorii au venit cu ele în piaţă, actele nu sunt valabile, iar oamenii riscă să fie amendaţi.
Deşi noua Lege a pieţelor a stârnit un adevărat scandal şi a golit pieţele, ministrul agriculturii pare depăşit de situaţie şi dă vina pentru întârzieri pe alte insituţii ale statului.
Cei care încearcă să îşi vândă marfa deşi nu deţin un atestat de producător şi carnetul de comercializare riscă amenzi de până la 22.500 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰