Legumele romanesti de primavara, din nou pe tarabe
Au aparut primele legume de primavara, iar tarabele sunt pline cu produse de tot felul: ceapa verde, ridichi, salata, spanac si verdeturi.
E drept, tot trebuie sa cumparam castraveti si rosii din import, dar clientii sunt multumiti. Cu cat apar mai multe legume, cu atat pretul lor scade. Iar comerciantii sunt bucurosi ca marfa romaneasca este la mare cautare.
Mariana produce legume de ani de zile in comuna Vidra. In toamna, a cultivat peste o tona si jumatate de ceapa. Rezultatele s-au vazut rapid. In doua luni a putut sa vanda, pe taraba, ceapa verde romaneasca.
Pe langa ceapa, in serele familiei Cobac mai sunt culturi de salata si ridichi. In cateva zile, vor aparea si ele pe piata. Fiecare banut pe care il cer pentru marfa lor se justifica, spun agricultorii. “Investitia e mare, practic doar traiul ni-l scoatem”, spune Mariana.
In Vidra, altii pregatesc pamantul pentru culturile de rosii si castraveti. Pe langa acestea. in sere le lui Ginel Piroi, agricultor, isi asteapa randul la plantat salata, castravetii, boccoli si conopida. Ceapa verde a fost deja vanduta la piata.
“Folosim pe cat posibil ingrasamantul natural pentru ca ajuta foarte mult plantele”, spune Ginel Piroi.
Din sere, legumele ajung in piete. Chiar daca nu pot concura cu aspectul celor din import, produsele romanesti sunt cautate de clienti. Iar comerciantii se mandresc cu legumele lor. Numai ei stiu cat au muncit ca sa vanda produse acum.
O legatura de ridichi costa un leu. Cam tot atat lasam la taraba si pentru o legatura de ceapa verde. Pretul pentru salata verde variaza intre 1,5 si 2,5 lei, in functie de marime si aspect. Spanacul, in schimb, costa aproape 6 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰