Antena Meniu Search
x

Video Liber la pomana porcului, fără reguli. Comerţul şi-a făcut loc şi pe internet

S-au interzis multe lucruri de aceste sărbători, însă e liber la pomana porcului. Aşa că cei care au avut porci de vânzare s-au şi pus pe treabă.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 10.02.2021, 14:44

Vezi și
  • Regula e ca porcul să treacă de examenul trichineloscopic înainte de a fi vândut.
  • Acest lucru se poate face la orice cabinet veterinar.

Doar că au uitat chiar şi de regulile vechi şi dau carnea de la poartă. Nu ştie nimeni dacă animalul fusese sănătos. Iar cum preţurile au scăzut, de cumpărători nu duc lipsă.

Între 10 şi 12 lei kilogramul. În viu sau gata sacrificat. Negoţul se face la drumul mare şi la mica înţelegere. Iar vânzătorii de ocazie nu-şi bat capul cu regulile pe care le încalcă atunci când vând porcii din gospodărie. Garantează pentru sănătatea animalelor, chiar dacă n-au niciun document să dovedească asta.

În alte gospodării, porcii mari s-au vândut deja. Au rămas doar cei mici, de lapte. Scoşi şi ei la vânzare.

Regula e ca porcul să treacă de examenul trichineloscopic înainte de a fi vândut. Iar asta se poate face la orice cabinet veterinar. Doar că nu se întâmplă mereu aşa.

Andrei Butaru - director DSV Dolj: În momentul în care nu fac acest examen, se expun unui risc de contaminare oamenii respectiv.

Pofticioşii sunt avertizaţi să nu cumpere carne de la crescători neautorizaţi. Altfel, îşi riscă sănătatea şi se pot trezi cu amenzi de până la 10 mii de lei.

Andrei Butaru - director DSV Dolj: Dacă apar cazuri în care oamenii îşi transportă animalele fără documentele însoţitoare şi fără a fi identificate, acestea sunt animale suspecte şi se supun confiscării.

În astfel de condiţii, unii oameni preferă să meargă "la sigur".

Într-un an în care pesta porcină a fost dublată de pandemie, comerţul cu porci şi-a făcut loc şi pe internet. Se vinde oricum, oricât şi oriunde, iar şunca de pe masa de Crăciun e la un click distanţă.

Nu doar cei care vând încalcă legea. Autorităţile sanitar veterinare atrag atenţia doritorilor să nu cumpere carne de la crescători neautorizaţi. Nu riscă doar sănătatea, dar s-ar putea alege şi cu amenzi şi carnea confiscată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Liber la pomana porcului, fără reguli. Comerţul şi-a făcut loc şi pe internet