Livada de nuci, o fabrică de bani
Toamna se numără nucile, iar pe asta mizează tot mai mulţi pomicultori care au prins gustul unei noi afaceri profitabile. Valoros de la rădăcină până la coajă, nucul este uşor de îngrijit, iar după şapte ani se culeg roadele. Iată ce spun cultivatorii despre investiţii.
Toamna se numără nucile, iar pe asta mizează tot mai mulţi pomicultori care au prins gustul unei noi afaceri profitabile. Valoros de la rădăcină până la coajă, nucul este uşor de îngrijit, iar după şapte ani se culeg roadele. Iată ce spun cultivatorii despre investiţii.
Familia Herea din judeţul Iaşi culege deja roadele de pe un hectar moştenit din generaţie în generaţie. Într-un an bun, ajunge să culeagă şi cinci tone de nuci.
Un puiet costă 10 lei, iar pe un hectar ar trebui plantaţi cel mult 200. Cu o investiţie totală de 4.000 de euro şi cu multă răbdare, pentru că nucii dau roade abia după şapte ani, pomicultorii pot ajunge la un profit de 15.000 de euro pe hectar.
Există însă şi nuci forestieri care, în 25 de ani, generează câştiguri chiar şi de 600.000 de euro de pe urma unui singur hectar. În astfel de plantaţii nimic nu se iroseşte.
Totuşi, din cauza vremii capricioase, familia Herea se aşteaptă în acest an la o producţie redusă la aproape jumătate.
Asta ar putea însemna un preţ mai mare la raft sau în pieţe.
De la producător, nucile se vând cu trei lei pe kilogram. Asta dacă sunt sub forma cu tot cu coajă. Dacă le spargem pentru a scoate miezul, preţul e de 10 ori mai mare, pentru că un kilogram de miez se vinde chiar şi cu 30 de lei.
În această brutărie din judeţul Mureş, patiserii bagă zilnic în cuptor câte 50 de cozonaci fragezi. Pentru unul singur e nevoie de doar 600 de grame de miez de nucă.
Nicio prăjitură nu se compară însă cu un cozonac umplut cu nucă abia scos din cuptor.
Anul trecut, din cele 2.000 de hectare de nuci din România, cultivatorii s-au bucurat de o producţie de 45.000 de tone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰