Antena Meniu Search
x

Livezile cu pomi fructiferi pierd teren în faţa unor plantaţii pe cât de inedite, pe atât de profitabile

Mai nou, fermierii români fac bani frumoşi din culturile de cătină, o plantă care creşte repede şi care are mare căutare în industria farmaceutică şi cosmetică.

Vezi și

Mai nou, fermierii români fac bani frumoşi din culturile de cătină, o plantă care creşte repede şi care are mare căutare în industria farmaceutică şi cosmetică. Numai în judeţul Neamţ, în ultimii ani, au apărut câteva astfel de plantaţii.

Câmpuri întregi - peste 20 de hectare -  pline de arbuşti încărcaţi de cătină galben-portocalie, numai bună de cules. Este dovada că localnicii din  comuna nemţeană Mărgineni ştiu ce se cere şi ştiu să profite de trend. 

Ciprian Asofronie, cultivator: "N-a fost nici greu, nici uşor, dar cred că am avut mult curaj. Am plecat de la ideea de bussines, o afacere din care pot obţine un profit. Pentru bani!"

Totul trebuie gândit în detaliu. Dar un ajutor este binevenit.

Producţiile sunt sută la sută bio şi, cu un plan de afaceri bun, ajung unde e cerere. În ţară, dar şi în străinătate. Cătina este bogată în vitamina C şi, în Germania, e folosită pentru prepararea sucurilor.

Muncitori şi serioşi, fermierii români au ajuns să scoată producţii record şi de 15 tone la hectar. 

Alexandru Vulpe, specialist: "Mărgineniul Neamţului devine încet, încet centrul culturii cătinei. Aici, cătina şi-a găsit o a doua patrie. Producţia de 15 tone la hectar este record mondial din câte ştiu eu. Noi avem o zicală în pomicultură: omul, soiul şi gunoiul"

În România sunt deja 2.500 de hectare cu cătină, unele chiar subvenţionate de stat. 

Anual, se vând 200 de hectare cu butaşi. Un butaş costă 1 euro şi 60 de cenţi, iar kilogramul de cătină se vinde cu 15 - 20 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Livezile cu pomi fructiferi pierd teren în faţa unor plantaţii pe cât de inedite, pe atât de profitabile