Observator Special: Localnicii din Marginea, un exemplu de comunitate care functioneaza ca la carte
Traim in tara in care autostrazile sunt inaugurate din kilometru in kilometru. Traim in tara in care, de multe ori, nevoile celor multi nu conteaza in fata ambitiilor celor puternici. Traim in tara in care proverbiala "iubire a aproapelui" apare tot mai rar.
Dar asta nu se intampla peste tot. Din fericire, exista si locuri in care societatea civila chiar exista si face ceea ce trebuie, iar apel de desteptare vine de-acolo de unde nici nu ne asteptam. Din Marginea, judetul Suceava, acolo unde se agata harta-n cui. Oamenii de aici au dus societatea civila la un cu totul alt nivel.
Greu a fost doar la inceput. Odata ce prima caramida a fost pusa, totul a venit de la sine. Oamenii din Marginea, judetul Suceava au inteles asta intr-un ceas negru pentru comunitatea lor. Viiturile din 2008 le-au distrus podul, singura legatura dintre cele doua jumatati ale comunei. Satui de promisiuni, oamenii au decis sa-si rezolve singuri problema. Intr-o zi, o singura zi, au reusit sa faca ce n-au facut autoritatile intr-un an: un pod.
Vestea ca oamenii din Marginea au realizat imposibilul a facut inconjurul tarii. Asa ca autoritatile au iesit instantaneu din starea de inertie, dar nu ca sa le multumeasca satenilor ca le-a scapat de o grija, ci ca sa le intocmeasca dosare penale pentru construire ilegala.
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 5 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
Localnicii n-au avut cum sa se puna de-a curmezisul legii. Si-au demontat podul, dar i-au pastrat macheta.
Povestea societatii civile din Marginea nu s-a oprit la un pod pentru ca nici dezastrele nu i-au ocolit. Doi ani mai tarziu, in 2011, un foc puternic a mistuit patru case. Patru familii s-au trezit in toiul noptii inconjurate de flacari. Apoi, a mai venit un incendiu. Alte patru case puse la pamant.
In prag de iarna, oamenii s-au trezit fara un acoperis deasupra capului. Consatenii lor nu i-au lasat la greu. Doar ridicasera deja un pod.
Cu bani putini, dar cu inima cat pentru 1.000, intr-un an de zile oamenii au ridicat opt case.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰