Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Locuitorii din Dragalina, speriaţi că pesta le "otrăveşte" fântânile

Locuitorii din Dragalina, Călăraşi, se tem că fântânile lor vor deveni, în curând, un focar de infecţie. 20 de mii de porci vor fi îngropaţi la mai puţin de un kilometru de casele lor, în curtea unei ferme afectate de pesta porcină.

de Redactia Observator

la 18.09.2018 , 21:16

Locuitorii din Dragalina, Călăraşi, se tem că fântânile lor vor deveni, în curând, un focar de infecţie. 20 de mii de porci vor fi îngropaţi la mai puţin de un kilometru de casele lor, în curtea unei ferme afectate de pesta porcină.

Focarul de pestă transformă ferma de porci de la Dragalina într-o uriaşă groapă comună. Peste 20.000 de animale vor fi sacrificate şi îngropate în spatele acestor ziduri. 

În Dragalina nu trebuie să sapi adânc pentru a da de pânza freatică. Câteva teste arată cât de aproape de suprafaţă este apa.

Vezi și

În centrul localităţii pânza freatică se află şi la un metru şi jumătate adâncime, ceea ce, spun autorităţile, reprezintă un mare pericol pentru populaţie, dacă porcii vor fi îngropaţi în apropiere. Pe de altă parte, la ferma la care s-a descoperit focarul, angajaţii ar fi dat de apă abia după ce au săpat aproape cinci metri.

De aceea ferma a primit, ieri, autorizaţia de a îngropa animalele. 

Procedura se face după reguli clare. Şanţul este acoperit cu o folie de plastic, peste care se toarnă un strat de nisip şi unul de argilă de minimum 40 de centimetri. După ce se presară şi materiale absorbante, porcii sunt plasaţi în groapă.

Peste ei se toarnă var nestins, alt strat de argilă, o folie de plastic şi un strat de pământ cu o înălţime cuprinsă între 1,5 şi doi metri.

Legea mai spune că între fundul gropii şi stratul de pânză freatică trebuie să fie o distanţă de doi metri. Localnicii se îndoiesc că distanţa va fi respectată. Alte măsurători în apropierea fermei arată valori diferite de cele raportate de fermă.

Eduard Dumitru, viceprimarul comunei Dragalina: "În momentul în care acest virus ar intra în pânza freatică, toată zona de aici şi poate chiar mai departe n-ar mai scăpa niciodată de acest virus"

Un virus care se răspândeşte oricum cu rapiditate.

Peste 900 de focare de pestă au fost depistate în 13 judeţe ale ţării. Şi economia are de suferit. Deja Ucraina, Serbia şi China au suspendat de tot importurile de carne de porc din România.

Nici Republica Moldova nu mai cumpără produse din regiunile afectate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri sociale » Locuitorii din Dragalina, speriaţi că pesta le "otrăveşte" fântânile