Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Locul ursuleţului Şoni, mutat de lângă Lacul Sfânta Ana a fost ocupat de alţi cinci urşi

La nici două săptămâni de când ursuleţul Şoni a fost capturat şi mutat de pe malul Lacului Sfânta Ana, alţi cinci urşi i-au luat deja locul.

de Redactia Observator

la 08.06.2018 , 20:06

La nici două săptămâni de când ursuleţul Şoni a fost capturat şi mutat de pe malul Lacului Sfânta Ana, alţi cinci urşi i-au luat deja locul. O mamă cu doi pui, dar şi doi masculi adulţi au devenit un magnet pentru turiştii care vor să-i fotografieze. Autorităţile sunt îngrijorate şi îi avertizează pe vizitatori să nu le dea de mâncare.

Ursoaica-mamă Casandra, împreună cu cei doi pui şi-a adjudecat repede locul lăsat liber de ursuleţul Şoni. Şi nu e singurul exemplar care a simţit că e rost de faimă şi mai ales de hrană pe malul lacului Sfânta Ana. 

Gavril Hadmabasi, administrator parc: "Imediat ce l-au relocat pe Şoni, în aceeaşi zi, a apărut un urs pe care îl numim Costel, după aia, peste trei zile, a apărut ursoaica care se vede în imagini, Casandra, cu cei doi pui."

Vezi și

În număr şi mai mare au venit turiştii. Înarmaţi cu aparate foto s-au grăbit să obişnuiască urşii cu statutul de vedetă. Fără să le pese că-şi pun vieţile în pericol. Sau că soarta lui Şoni s-ar putea repeta.

O primăvară întreagă, ursuleţul orfan a fost mascota staţiunii. Dar cum animalul deloc sfios în faţa camerei a rănit o turistă care se apropiase prea mult, autorităţile au decis să-l tranchilizeze şi să-l mute în sanctuarul de la Zărneşti. Chiar dacă s-au schimbat urşii, nu s-a schimbat şi năravul turiştilor. 

Totuşi, apropierea s-a produs. Dacă oamenii nu se sfiesc să stea departe de urşi, nici urşii nu se sfiesc să întărească rândurile.

Costel şi Victor sunt mai sfioşi. Vizitează lacul doar după lăsarea serii. În timp ce oamenii caută să cunoască animalele mai de aproape, administratorii parcului fac tot ce pot ca să le gonească.

Ştiu că încercând să le facă bine, turiştii le fac urşilor cel mai mare rău.

Gavril Hadmabasi, administrator parc: "Să nu cumva să le dea de mâncare pentru că un urs hrănit este un urs mort. Pentru că se învaţă cu mâncarea, după aceea nu mai poate să mănânce în natură şi va trebui ori relocată, ori împuşcată."

Un ordin de ministru permite uciderea a 140 de exemplare. Numai în pădurile din judeţul Harghita se estimează că ar trăi 1.400 de urşi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Locul ursuleţului Şoni, mutat de lângă Lacul Sfânta Ana a fost ocupat de alţi cinci urşi