Antena Meniu Search
x

Video Locuri de muncă, greu de găsit în pandemie. Ajunși șomeri, mulți români au fost nevoiți să se reorienteze rapid

Pandemia a modificat fundamental piaţa forţei de muncă din România! Asta după ce numărul celor rămaşi fără locuri de muncă a crescut exponenţial. Ajunşi şomeri, românii au fost nevoiţi să se reorienteze rapid şi să se angajeze în domenii pentru care nu aveau nici studii şi nici calificare. Uneori au fost nevoiţi să accepte posturi la care nu s-ar fi gândit vreodată ca la o opţiune.

de Redactia Observator

la 05.02.2021, 08:56

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Chiar dacă nu aveau nici cea mai vagă idee cum se munceşte într-o fabrică de confecţii, opt femei care şi-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei au fost angajate de patronul unei mici afaceri din Păuleşti, Prahova. 

Iuliana Stoilescu, angajată: Am rămas câteva zile in somaj, după care am auzit prin cineva că această firmă are nevoie de angajați. Şi am avut norocul, norocul mare să găsesc de lucru, ținând cont că e pandemie, ținând cont că greu se mai găsea de lucru.  

Daniela Gheorghe, angajată: Am lucrat la o firmă de catering, care depindea foarte mult de şcoli. Şi din cauza pandemiei, firma s-a închis. Am intrat în şomaj şi după câteva luni am reuşit să dau de această firmă care cu ajutorul lui Dumnezeu m-a angajat şi am găsit un loc de muncă.

Nu sunt singurele persoane care şi-au găsit de lucru, deşi se încadrau în categoria celor "foarte greu ocupabili" şi "greu ocupabili". Mai ales că autorităţile locale s-au străduit să le găsească locuri de muncă. 

Cristina Stoichici, Director AJOFM Prahova: Pentru că a fost specificul acesta de criză sanitara, şi-au gasit lucrători în comerț, în sistemele acestea de securitate și pază, la confecţii, pentru că ei și-au regândit afacerea și s-au repoziționat în această perioadă.  

Situaţia din judeţul Prahova nu este singulară. În judeţul Alba, 5.400 de oameni, majoritatea fără studii superioare, şi-au găsit un nou loc de muncă. Şi nu neapărat prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 

Alin Tomuș, sociolog: Există canale online de căutare și de găsire a unui loc de muncă.

La finalul anului trecut, România avea - oficial - aproape 300.000 de şomeri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Locuri de muncă, greu de găsit în pandemie. Ajunși șomeri, mulți români au fost nevoiți să se reorienteze rapid