Medicul Lucan e acuzat că le-a răpit dreptul la viaţă mai multor copii. În schimb, i-a transplantat lui Victor Socaciu doi rinichi dintr-un foc
La Institutul de Transplant din Cluj Napoca, "rinichii erau acordaţi în funcţie de interesul unei reţele."
La Institutul de Transplant din Cluj Napoca, "rinichii erau acordaţi în funcţie de interesul unei reţele." Este acuzaţia parlamentarului care a lucrat în trecut alături de medicul Mihai Lucan. Chirurgul ar fi fost singurul care decidea cine primeşte un rinichi şi cine nu, acuză chiar foştii lui colegi.
În 2009, rinchii unei fetiţe care intrase în moarte cerebrală l-au salvat pe Victor Socaciu, deşi pe lista de aşteptare ar fi fost mai mulţi copii.
Emanuel Ungureanu, deputat şi membru al Comisiei pentru Sănătate: "Un caz mai flagrant decat cazul Arşinel este cazul Socaciu. Este tot o operaţiune de tip mafiot. Cu proritate, se acordau rinichi in funcţie de interesul unei reţele."
Ancheta în cazul chirurgului Mihai Lucan scoate din sertare dosarul unor operaţii despre care chiar medicii Institutului din Cluj Napoca au suspiciuni că nu s-au făcut cu respectarea listelor de aşteptare.
Foştii pacienţi vorbesc despre sume mari de bani negociate înainte de transplant.
În acelaşi sistem de sănătate, după numai două luni de aşteptare pe o listă cu mii de pacienţi, Victor Socaciu a primit rinichii unei fetiţe de 10 ani care intrase în moarte cerebrală, deşi la Institut ar fi fost şi copii care aveau nevoie de operaţie. Artistul spune că nu a fost privilegiat.
„Am făcut o analiză la domnul profesor Lucan şi după câteva luni am fost chemat pentru că se ivise ocazia transplantului şi s-a constatat că era o foarte bună compatibilitate. Ca atare, am fost operat. Asta e tot.", este răspunsul lui Victor Socaciu.
Medici spun că o astfel de operaţie nu ar mai fi permisă astăzi.
Emanuel Ungureanu, deputat şi membru al Comisiei pentru Sănătate: "Nu se va mai putea ca rinichi de la un copil sa mearga la un adult, indiferent cum il cheamă!"
La Institut au fost reluate operaţiile de transplant, după ce, ani întregi, cazurile ar fi fost trimise către clinica privată a medicului Lucan şi, odată cu ele şi banii, şi aparatura statului, potrivit procurorilor.
Un milion de euro ar fi paguba adusă Institutului din Cluj de Mihai Lucan, acuzat de delapidare şi constituire în grup infracţional organizat.
Porivit DIICOT, când a aflat că este anchetat, medicul Lucan şi-ar fi rugat avocatul să strângă poliţişti, procurori, judecatori şi oameni puternici în jurul lui. Să-i fie scut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰