Antena Meniu Search
x

Fabrici de diplome de licenţă, fără teamă de programele anti-plagiat

Sunt români care lucrează de acasă şi se laudă că fac profit cu lucrări de licenţă. 200 de euro costă teza chiar şi pentru Medicină.

Vezi și

Sunt români care lucrează de acasă şi se laudă că fac profit cu lucrări de licenţă. 200 de euro costă teza chiar şi pentru Medicină. Cu o cameră ascunsă, reporterii Observator au înregistrat discuţiile cu cei care şi-au făcut o meserie din asta. Studenţii care plătesc pentru astfel de lucrări ar putea rămâne însă şi fără licenţă, şi fără bani.

Doamna se descrie ca absolvent al unei Şcoli Postliceale Sanitare de renume. Şi dă asigurări că are experienţă bogată. Nu a profesat în domeniul medical, însă povesteşte că şi-a făcut deja o meserie din fabricarea lucrărilor de licenţă. 

- Asta fac de prin 2009, eu am terminat în 2009. Le-am făcut unor colege.

- Cât costă?

Pe acelaşi subiect

- Făcută gata este 500 de lei, făcută cap coadă. Cele pe care le am făcute. Dacă vreţi o temă pe care eu nu o am, preţul este 650 de lei.

Ne povesteşte că are mult timp la dispoziţie pentru... creaţie. Desigur, afacerea s-ar încheia la negru. Şi nu e vorba doar despre evaziune fiscală. Şi studentul poate fi sancţionat. În declaraţia pe proprie răspundere, când depune lucrarea finală la Facultate, îşi asumă că îi aparţine. 

Universităţile pot verifica dacă lucrările sunt originale cu ajutorul unui program. De pildă, într-un an la ASE, sunt 3.000 de absolvenţi. Costurile sunt suportate de facultăţi şi ajung la 75.000 de lei.

Răspândirea programelor anti-plagiat a fost o lovitură pentru fabricile ilegale de diplome de licenţă. Totuşi, nu au dispărut. Se lucrează la comandă. 

Studenţii care sunt prinşi că au plagiat vor fi exmatriculaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Fabrici de diplome de licenţă, fără teamă de programele anti-plagiat