Antena Meniu Search
x

Lucrări ÎNTÂRZIATE la Catedrala Mânturii Neamului: IMAGINI în premieră din interiorul clădirii care are şase adăposturi antiatomice (GALERIE FOTO)

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului continuă într-un ritm alert, însă lucrările par să înregistreze o întârziere, ţinând cont de stadiul actual al acestora comparative cu planul anunţat la demararea construcţiei.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului continuă într-un ritm alert, însă lucrările par să înregistreze o întârziere, ţinând cont de stadiul actual al acestora comparative cu planul anunţat la demararea construcţiei.

Astfel, potrivit calendarului lucrărilor, existent pe site-ului catedralaneamului.ro, în aprilie 2017 clădirea trebuia să ajungă la înălţimea de 62 de metri şi să se execute lucrări de finalizare a zidăriei la turlele secundare.

Însă, potrivit imaginilor surprinse la locul şantierului, în prezent se execute lucrări pentru finalizarea navei principale şi a balcoanelor interioare, înălţimea construcţiei fiind de doar 45 de metri din cei 120 prevăzuţi în proiect.

Pe acelaşi subiect

Catedrala Mântuirii Neamului este gata în proporţie de 70%, potrivit declaraţiilor lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Clădirea va avea o lungime de 126,10 metri, o lăţime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală.

Catedrala este proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter, iar în subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.

"Sunt adăposturi antiatomice, au fost prinse încă de la început în planul Catedralei pentru că legislaţia prevede ca la toate clădirile foarte importante, unde există un flux foarte mare de oameni, să se construiască, la subsol, asemenea adăposturi. S-au construit şase asemenea adăposturi antiatomice, în care, în cazuri dramatice, se vor putea adăposti nu numai oamenii din catedrală, ci şi oamenii din zona respectivă. Noutatea este că nu va fi vorba despre o pictură clasică, s-a optat pentru varianta mozaic. Vor fi mozaicuri care vor reproduce scenele clasice vor fi şi figure noi, figure de sfinţi români, pe care nu îi regăsim acum în toate bisericile. S-a optat pentru asta şi nu pentru pictura clasică pentru că este mult mai rezistentă", a explicat Vasile Bănescu.

"Fundaţia Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puţin de 25.000 de tone de beron şi vreo 15.000 de tone de armătură. Catedrala a fost proiectată să reziste la mai multe cutremure de 8.5 grade într-o perioadă de minimum 500 de ani. Dacă va rezista 500 de ani, Catedrala va rămâne în picioare poate mai bine de o mie", a spus şi Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.

Lucrările au ca termen de finalizare luna decembrie 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Lucrări ÎNTÂRZIATE la Catedrala Mânturii Neamului: IMAGINI în premieră din interiorul clădirii care are şase adăposturi antiatomice (GALERIE FOTO)