Antena Meniu Search
x

Secretul gospodinelor pentru o dulceaţă delicioasă de măceşe

A venit vremea dulceţurilor şi a gemurilor, iar multe gospodine s-au apucat de mult de treabă. Şi cum aproape orice fruct poate deveni o dulceaţă delicioasă, la sat ceaunele fierb deja roadele toamnei.

de Sorin Tanţoş

la 15.10.2020, 17:03

Vezi și
  • De zeci de ani în Octombrie cu mic cu mare localnicii ies la cules de măceşe.
  • Siropul, sosul, sucul sau dulceața ce ies din fructele de măceș au multiple beneficii.

Unul dintre gemurile parfumate, dar prea puţin cunoscute orăşenilor, este cel de măceşe. În satele din judeţul Mureş oamenii au început culesul delicatelor fructe.

E mult de muncă, iar pentru prepararea gemului este nevoie şi de multă rabdare, dar merită efortul spun gospodinele. Gustul unic şi cantitatea ridicată de vitamina C din fructe fac din gemul de măceşe o delicatesă.

În Archita, în Mureş, de zeci de ani în Octombrie cu mic cu mare localnicii ies la cules de măceşe. E o muncă migăloasă, dar siropul, sosul, sucul sau dulceața ce ies din fructele de măceș au multiple beneficii. În primul rând pentru imunitate.

Ghiță Șilian: De cules îi mai greu un pic. Nu prea se îndură nimeni să culeagă că se înţeapă la mâini. Să fie roșii, de preferință roșu mai închis, atunci sunt coapte. Era bine dacă erau un pic şi brumate, dar deocamdată nu a picat bruma aşa că de dulci îs dulci. 

O dată culese fructele de măceş ajung în ceaun. Unde fierb până devin o pastă. Abia acum se adaugă zahăr din belşug. Amestecul parfumat fierbe la foc mic până când devine un gem dulce – acrişor. 

Gospodină: Trebuie fierte în vase mai late, pentru că celeltate vase, se spune că se oxidează şi se pierd din vitamine. Nu le fierbem foarte mult, până ce intră furculiţa bine în ele. Are un pic gustul acrişor, de lămâine, pentru că are vitamina C foarte multă, de 50 de ori mai multă decât lămâina. 

Cantitatea mare de vitamina C pe care o au măceşele, dar şi multitudinea de antioxidanţi fac ca fructul să fie extrem de căutat. Medicii îl recomandă diabeticilor, celor care au boli respiratorii sau afecţiuni cardiovasculare.

Liviu Todoran – expert în industria alimentară: Ceaiuri care se pot face din măceşe, dulceţuri chiar şi vinuri pentru diferite afecţiuni. Aduc organismului armele necesare pentru a lupta împotivă răcelilor, pentru imunitate, pentru alte afecţiuni.

În Mureş, un kilogram de măceşe se vinde cu 5 lei, pasta de măceşe se vinde cu 10 lei, iar cei care cumpără direct gemul trebuie să scoată din buzunar 10 lei pentru un borcan de 100 de grame.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Secretul gospodinelor pentru o dulceaţă delicioasă de măceşe