Antena Meniu Search
x

Estul primeşte... restul! O treime din produsele analizate de autorități sunt de calitate inferioară celor similare, comercializate în Occident

Suntem consumatori de mâna a doua. Au confirmat-o astăzi chiar autorităţile române. 9 din 29 de probe alimentare analizate în laborator sunt de calitate inferioară aceloraşi produse de pe pieţele din vestul Europei. Doar că, după o aşteptare foarte mare, milioane de români au primit răspunsuri prea puţine. 

Vezi și

Suntem consumatori de mâna a doua. Au confirmat-o astăzi chiar autorităţile române. 9 din 29 de probe alimentare analizate în laborator sunt de calitate inferioară aceloraşi produse de pe pieţele din vestul Europei. Doar că, după o aşteptare foarte mare, milioane de români au primit răspunsuri prea puţine. 

"Din cele 29 de produse analizate, am găsit diferenţe la 9 dintre acestea. Concluzia e kcaloria, noi am determinat proteina, am determinat grăsimea, clorura de sodiu, aditivi alimentari şi aici am avut diferenţe. Diferenţele au fost date de conţinutul de proteină, conţinutul de grăsime", spune Rodica Tănăsuică, Director al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară

Concret, parizerul de porc, cârnaţii pentru grătar, conserva de peşte, pateul, baconul cuburi, şunca de porc şi conserva de macrou vândute în România, au mai multă grăsime decât aceleaşi produse din Germania, Belgia sau Olanda. 

În plus, în conserva de macrou analizată e mai puţin peşte decât în cea aflată pe rafturile din vest.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile n-au fost în stare să explice ce au găsit. Au recunoscut doar, cu jumătate de gură, dublul standard. 

"Nu putem să luăm alte măsuri, nu avem instrumente legale pentru aşa ceva. Aceste produse nu prezintă pericol pentru sănătatea populaţiei, n-avem niciun motiv, niciun temei legal pentru a le elimina de pe piaţă.", spune Ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

Aşa că vor ajunge, în continuare, pe mesele românilor. 

În timp ce vecinii au declarat război dublului standard, România se mulţumeşte cu raportarea calităţii inferioare la Bruxelles.

Săptămâna trecută, premierul Slovaciei a atacat vehement.  

"Standardele duble în calitatea produselor dau naştere unui scandal internaţional. Oamenii percep acest lucru ca pe o insultă", este mesajul premierului Slovaciei, Robert Fico. 

Șeful guvernului de la Bratislava a mărturisit că, după ce a cumpărat batoane de peşte a constat că cele din Austria aveau 65% carne, iar în Slovacia 58%. 

"Adunăm dovezi din ţările membre pentru a afla ce state sunt îngrijorate şi ce produse sunt vizate.", spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Tot mai multă ţări europene, printre care România, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia sau Bulgaria susţin, iar unle au dovezi, că produsele mai bune, ale aceloraşi mărci, ajung în ţări din vestul Europei.

Iar estul primeşte... restul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Estul primeşte... restul! O treime din produsele analizate de autorități sunt de calitate inferioară celor similare, comercializate în Occident