Special! Mancatul la serviciu ne ingrasa
Vrem sau nu sa acceptam, am ajuns pe lista neagra a obezilor Europei! Interesant este ca nu mancam mult, dar mancam prost
O mare parte dintre romani nici nu mai ia in calcul traditionalul "pachetel" pe post de masa de pranz. Li se pare inutil, atat timp cat peste tot sunt covrigi, shaorme, placinte, pateuri, pungi cu snacks-uri si asa mai departe. Iar kilogramele se pun unul dupa celalalt, mai ales in cazul celor care fac munca de birou. Nutritionistii stiu cum se poate rezolva acesta problema, dar mai trebuie sa fie si ascultati.
Ca doamna din imagini suntem mai toti. Nu toti stim, insa, ca mancatul pe fuga produce dezechilibre alimentare. Asa ca ar fi indicat ca pranzul sa fie pranz si nu o ciuguleala pe repede-inainte, intre doua telefoane si trei e-mail-uri. In plus, micul dejun trebuie sa fie sfant.
"Daca nu mancam mic dejun atunci pranzul va fi insotit de o foame de lup si vom manca mancare procesata. Sunt pline de grasimi nesaturate, care au tendinta sa se depuna pe vas, sa creasca colesterolul, conduc la obezitate. Sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional", spune Lygia Alexandrescu, nutritionist.
Sigur, de cele mai multe ori cele opt ore de munca sunt de fapt 12 ore. Si nu e de mirare ca nu mai avem niciun chef de stat la oala dupa ce ajungem acasa. Exista, insa, si solutii care nu ne rapesc prea mult timp. "Variantele de birou, de sertar ar putea sa fie niste fructe uscate, de exmplu, daca ne permite glicemia, cateva smochine, un chefir cu doua felii de paine cu secara. Daca reusim sa ajungem in oras, o supa de legume, care ne hidrateaza foarte bine, o salata cu peste, o salata cu branza. La pranz este permis carbohidratul, adica un cartof copt sau fiert, sau doua linguri de orez brun sau paste integrale", ne sfatuiesc nutritionstii.
Dar nici daca avem timp sa iesim la masa la un restaurant din zona, nu alegem intotdeauna cele mai sanatoase variante de meniu. Cu atat mai mult, daca ne iese in cale vreo covrigarie sau vreun fast-food.
Iar la final, trebuie sa urmeze si desertul. Nutritionistii stiu insa cum putem sa ne pacalim pofta de prajituri si ciocolata. "Fructele dintre mese sa nu lipseasca in asa fel incat sa nu se instaleze acea senzatie de hipoglicemie, dorinta de a manca compulsiv si dulce".
Renuntarea la pranz inseamna ciugulitul din covrig, ciocolata, pufuleti sau cine stie ce alte expadate pline de chimicale. Acestea ne vor da o senzatie de satietate, dar organismul nu va primi nutrientii necesari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰