Marea Neagră a devenit verde. Tone de alge s-au revărsat pe plaje
Marea Neagră s-a făcut verde! De câteva zile, turiştii care îşi petrec vacanţa pe litoralul românesc fac slalom pe plajă pentru a ocoli covorul gros de alge de la mal. Este un fenomen normal şi se întâmplă din cauza temperaturilor ridicate, spun specialiştii.
- Angajații de la Apele Române ridică în fiecare noapte tone de alge
- Fenomenul, unul datorat temperaturilor ridicate din ultimele zile
Sudul staţiunii Mamaia a fost invadat de o mare de alge. Un covor lat şi gros de alge verzi acoperă o bună parte din plajă. Oamenii sunt nevoiţi să facă un ocol pe pietre ca să ajungă să facă o baie în mare. O aventură care se poate lăsa cu accidente.
Nu doar aspectul e deranjant, ci și mirosul. Chiar și la câțiva metri, se simte un miros foarte urât, începător. Așa că dacă în mod normal, turiștii încearcă să prindă un șezlong cât mai aproape de mare, aici primele două-trei rânduri sunt goale.
Algele s-au înmulţit de câteva zile. Din cauza ploilor din ultima perioadă, nivelul Dunării a crescut, iar vântul care bate dinspre nordul litoralului a împins o cantitate mai mare de apă dulce cu nutrienţi.
Marin Oana, cercetaător Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: Este un răspuns la condițiile locale de mediu, însemnând temperatura ridicată a apei, condiții prielnice de dezvoltare. Ele vor crește acolo și datorită furtunilor, cum au fost acestea din ultimele zile, a curenților, ele vor fi smulse de pe substrat ceea ce s-a și întâmplat și aduse către țărm unde au format aceste depozite algale.
Chiar dacă fenomenul este unul sezonier, le dă bătăi de cap şi angajaţilor de la Apele Române, care nu reuşesc să cureţe malul. Încep în toiul nopţii, dar e o muncă în zadar, pentru că marea aduce din nou algele până dimineaţa.
Bogdan Bola, director Apele Române: De aseară s-au ridicat câteva sute de tone deoarece cantitatea a fost una extraordinar de mare datorită faptului că şi temperatura în apă este undeva la 25-26 de grade.
Specialiştii spun că abia la toamnă, când temperaturile vor fi mai scăzute, vor dispărea şi algele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰