Video Mărturia bărbatului sunat de DSP și întrebat de sănătatea tatălui, la o zi după înmormântare: "Și-a cerut scuze, a zis că îi pare rău"
Din rău în foarte rău. Sibiul poate fi studiu de caz de "aşa nu". Municipiul a ajuns la o rată de infectare de neimaginat: peste 11 la mia de locuitori, cu spitale depăşite şi medici fără soluţii. Chiar şi aşa, autorităţile locale amână decizia de carantinare a oraşului până va ajunge Raed Arafat în oraş. Adică mâine. O familie descrie o situaţie halucinantă: la o zi după ce şi-au înmormânat ruda, confirmată cu COVID, au fost sunaţi de cei de la DSP şi întrebaţi de starea de sănătate a bărbatului.
- Bărbatul a fost chemat să îşi identifice tatăl într-un container metalic din curtea spitalului
- Incidenţa cumulată a cazurilor de contaminare din Sibiu este de 7,4 la mie, cea mai mare din țară
Ilie Brad, fiul bărbatului mort: Marţi l-am înmormântat şi o zi după înmormântare am primit un telefon de la DSP, m-a întrebat despre starea de sănătate a tatălui meu.
Tatăl a murit singur, departe de familie, într-un pat de spital, înconjurat de medici în combinezoane. A fost doar începutul coşmarului. La o zi după ce l-a condus pe tatăl sau pe ultimul drum, fiul a fost sunat de o funcţionară de la DSP care voia să ştie cum se mai simte.
Ilie Brad, fiul bărbatului mort: I-am răspuns că l-am înmormântat cu o zi înainte şi-a cerut scuze, a zis că îi pare rău. Apoi următoarea întrebare a fost cum o cheamă pe mama mea şi pe medicul de familie al mamei.
Numai că DSP ştia numele mamei - cu două zile în urmă au lăsat-o să iasă din carantină ca să poată participa la înmormântarea soţului. O eroare regretabilă, recită DSP Sibiu.
Krisztina Gaal, DSP Sibiu: Reprezentantul DSP Sibiu nu a avut acces la baza de date a cazurilor confirmate cu Covid-19, soldate cu deces.
Familia acuză DSP-ul, dar si pe medicii din Sibiu, de un sir de gafe. Fiul susţine că timp de o săptămână n-a primit nicio informație despre starea de sănătate a tatălui său.
Ilie Brad, fiul bărbatului mort: Am rămas aşa până duminică noaptea, când am fost sunaţi de o doamnă doctor anunţându-mă că îi pare rău, că tatăl meu a decedat.
Calvarul şi umilinţa nu s-au oprit aici. A fost chemat să îşi identifice tatăl intr-un container metalic din curtea spitalului judeţean, unde trupurile neînsufleţite sunt dezbrăcate, băgate în saci şi întinse pe jos.
Ilie Brad, fiul bărbatului mort: Nu se poate aşa ceva, e teroare, groaznic cum erau aruncaţi acolo, după zece minute l-au găsit.
În opt luni şi jumătate de pandemie, în Sibiu au fost confirmate 9.065 de cazuri de COVID, dintre care 3.914 doar în ultimele 14 zile.
Incidenţa cumulată a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus este astăzi în judeţul Sibiu de 7,4 la mie. Cea mai mare din ţară. Iar, aici, în municipiul Sibiu, incidenţa a trecut deja de nivelul de 11,18 la mie.
Din cele 177 de paturi pentru pacienţii cu SARS-CoV-2 167 sunt ocupate. La Terapie Intensivă sunt 12 locuri - toate pline. Este contextul dramatic în care şeful de la UPU a demisionat.
Liliana Coldea, managerul Spitalului Judeţean: Sigur că e o presiune. Volumul de muncă e extraordinar de mare.
Spitalul e sufocat de pacienţi, DSP pare depăşit, explozia cazurilor nu dă semne că s-ar opri, iar medicii nu mai fac faţă. Încă din octombrie, se plâng că sunt copleşiţi de numărul pacienţilor. Răspunsul prefectului e halucinant.
Cu o incidenţă mai mică, Baia Mare şi Slobozia au intrat în carantină. Sibiul nu.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Împreună cu Guvernul, am decis să dăm posibilitatea autorităților locale să ia decizii în funcție de evoluția acolo.
Sibiul a trecut de incidenţa de 6 de o săptămână şi îl asteaptă pe Raed Arafat abia mâine să ordone carantinarea oraşului, deşi măsura ar trebui luată pe plan local.
Un singur judeţ din toată ţara este în zona verde: Vrancea. 20 de judeţe sunt în scenariul roşu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰