Româncă infectată cu SARS-Cov-2, mărturie sinceră după ce a refuzat spitalizarea: "Am venit cu tramvai, doar că nu era aşa aglomerat"
Sute de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au profitat de decizia Curţii Constituţionale şi au plecat din spitale. Observator a stat de vorbă cu unul dintre ei, care povesteşte senin cum a ajuns acasă: cu tramvaiul! Nu e singurul şi nu e tot. Medicii atrag atenţia că bolnavii plecaţi pe semnătură nu sunt monitorizaţi şi verificaţi de nimeni, şi cel mai probabil mulţi nu rămân acasă în izolare.
- Femeia, infectată cu coronavirus, a mers spre casă cu un tramvai în care erau pasageri
- Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor la care se expun cei ce refuză spitalizarea
(Iuliana, pacientă): Conform legii CCR-ului am decis să rămân acasă în izolare pentru că nu am simptome.
(Reporter Observator): Când te-ai întors de la spital acasă, cu ce ai venit? Cu ce mijloc de transport?
(Iuliana, pacientă): Am venit cu tramvai, doar că nu era aşa aglomerat. M-am dat într-un loc retras şi na, erau practic câteva persoane în tramvai şi am avut mănuşi, am avut mască.
Este mărturia sinceră a unuia din sutele de pacienţi asimtomatici care refuză internarea.
Femeia spune că, de cinci zile, nu a mai ieşit din casă. Dar recunoaşte că împarte locuinţa cu mama şi copiii.
(Iuliana, pacientă): Nu stau izolată într-o cameră. Există oarecare interacţiune dar la distanţă.
(Reporter Observator): Când interacţionezi cu mama sau cu copilul, tu, mama şi copilul purtaţi mască?
(Iuliana, pacientă): Nu tot timpul. Adică, eu da, dar copilul sau mama evită a mai purta.
Greşit, spun medicii! 14 zile ar trebui să respectăm reguli stricte.
Adriana Pistol, şefa CNSCBT: Şi izolarea la domiciliu are şi ea regulile ei. Înseamnă chiar să stau în camera mea, înseamnă chiar să nu mă duc la bucătărie când sunt ceilalţi membri ai familiei, să mănânc separat de ei, să am propria mea veselă, să am un grup sanitar dacă se poate.
550 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au refuzat internarea sau au cerut să fie externaţi doar în prima zi după ce Curtea Constituţională a decis că bolnavii nu pot fi spitalizaţi cu forţa. Apoi, numărul cererilor a scăzut, spune ministrul Sănătăţii. Medicii spun că au avut bolnavi care au făcut scandal înainte de a pleca din spital.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Presiunea de a rămâne internat în spital şi tensiunea pe care o acumulează aceste persoane este extrem de mare. Depărtarea de cei dragi, situaţia de boală pe care o traversează are impact emoţional extrem de mare.
Doctorii atrag atentia că un pacient cu COVID-19 care umblă liber se expune unor riscuri.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Nu ştim care persoană poate să aibă un fenomen de tromboză importantă şi viaţa să i se curme. Tratamentul anticoagulant se poate face şi la domiciliu însă orice persoană care ar intra în contact ar trebui să fie echipată ca să nu se infecteze şi ar trebui ca acest lucru să se întâmple într-o zonă de echipare, nu poţi să faci asta în scara de bloc.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Gestionare medicală - venim, evaluăm, diagnosticăm, punem un diagnostic, explicăm pacientului, îşi asumă. Recomandăm la externare dacă el vrea să plece, anunţăm DSP-ul, anunţăm medicul de familie.
Teoretic. Practic.
Eva Cristescu, medic de familie: Nu am primit nicio adresă şi nicio procedură elaborată de către direcţiile de sănătate publică sau de către minister sau de către cineva dintre cei abilitaţi să elaboreze o astfel de procedură.
Peste 30.000 de persoane au ieșit din izolare și peste 1.300 nu mai sunt în carantină, după decizia Curţii Consituţionale.
În timp ce autorităţile noastre nu pot face nimic momentan, în Italia, pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care refuză tratamentul ar putea fi spitalizaţi forţat. Măsura a fost anunţată după ce au apărut noi focare în nordul peninsulei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰