Marturiile lui Florian Cormoş, cel de-al patrulea presupus torţionar demascat
A slujit un sistem criminal pentru a nu se întoarce la sărăcie. Aceasta este explicaţia lui Florian Cormoş, cel de-al patrulea presupus torţionar demascat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Fostul comandat al lagărului de la Cernavodă a vorbit cu reporterii Observator. Deşi e acuzat de moartea a peste 100 de oameni, nu are regrete sau mustrări de conştiinţă. Spune că şi-a făcut doar treaba şi a respectat ordine.
Căpitanul în rezervă Florian Cormoş este acum doar o umbră a omului care a condus cu 61 de ani în urmă lagărul de muncă de la Cernavodă. Bătrâneţea l-a ţintuit la pat. Dar vocea a rămas fermă. Ca atunci când dădea ordine.
Ordinele lui Cormoş ar fi dus la moarte 115 oameni, spune dosarul de la Institutul Naţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
Lagărul de muncă de la Cernavodă a fost primul şantier deschis pentru lucrările la Canalul Dunăre - Marea Neagră. Aici se aflau între 1.200 şi 8.000 de deţinuţi , îngrămădiţi în 16 barăci. În patru luni cât a fost Cormoş şeful, în lagăr ar fi murit un om pe zi.
Cazul torţionarului Cormoş a ajuns şi în presa internaţională. Cu reporterii BBC, fostul şef al lagărului Columbia a vorbit AMUZAT despre acuzaţiile de genocid.
Dacă va fi găsit vinovat de crimă împotriva umanităţii, căpitanul în rezervă Florian Cormoş ar putea primi pedeapsa de cel puţin 25 de ani de închisoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰