Masca de protecție, purtată cu dificultate când temperaturile resimțite sunt de peste 40 de grade Celsius
Dacă ar funcţiona după aceleaşi reguli ca pandemia, România mai are un pas până la izolare. Astăzi, termometrul a atins 35 de grade, iar în doua zile, spun meteorologii, sigur va depăşi 37,3 grade Celsius. Din cauza aerului umed, însă, am resimţit peste 40 de grade, iar masca pe caniculă ne face viața şi mai grea.
- Temperaturile resimțite au depășit pragul de caniculă în București și alte 10 județe.
- În perioada de caniculă, valurile de canicula vor alterna cu cele în care înregistrăm ploi torențiale.
Un val de caniculă s-a întins peste ţară. În sud-est, termometrele au arătat 35 de grade.
Şi nu doar în Bucureşti. În 10 judeţe s-au resimţit temperaturi de peste 40 de grade.
De parcă nu era destul de sufocant, mai e obligatorie şi masca în spaţii închise şi în autobuze.
Pentru a evita răspândirea virusului, în autobuzele şi troleibuzele din București nu se dă drumul la aerul condiţionat. Este preluat doar aer din exterior.
Iar pentru angajaţii din brutării şi covrigării regulile sunt aceleaşi, indiferent de ce arată termometrul: masca trebuie purtată tot timpul.
Medicii ne vorbesc şi de pericolele purtării măştii pe caniculă.
Ștefan Costescu, medic: Păstrarea umidității măștii la nivelul cavității bucale poate să ducă la o falsă nevoie a hidratării. În condiții de vară, apare posibilul să se ajungă la deshidratare a persoanelor care stau mult timp în caldură. Există o posibilitate mai mică de a elimina aerul cald și de a inspira aerul rece, ceea ce poate să ducă la o ușoară încălzire a organismului.
Iunie a fost luna extremelor, spun meteorologii, care au dat până astăzi 550 de avertizări de tip now-casting, iar 84 au fost alerte de cod roşu de ploi, furtuni şi vijelii.
Roxana Bojariu, climatolog Administrația Națională de Meteorologie: Ceea ce se întâmplă în România, toate aceste extreme, nu sunt ceva izolat. Există perturbații la nivel global. În Siberia, acum o săptămână, am avut, dincolo de Cercul Polar, 38 de grade Celsius. Un record absolut și pentru Siberia.
Iunie intră în topul celor mai ploioase luni din istoria ţării, cu o medie de peste 128 de litri pe metrul pătrat.
Următoarele trei zile vor fi la fel de toride, spun meteorologii, după care perioadele de căldură vor alterna cu cele de ploi torenţiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰