Antena Meniu Search
x

Primăria Bucureşti vrea să interzică, din 2022, maşinile cu normă de poluare non-euro, euro 1 şi euro 2

Este oficial! Şoferii cu maşini sub Euro 4 vor plăti pentru a circula pe şoselele din Bucureşti, indiferent de locul înmatriculării autoturismului. Din 2021 vor fi taxaţi şi cei cu Euro 4, adică 80% dintre proprietarii de autoturisme din România.

de Redactia Observator

la 24.10.2019, 19:58

Vezi și

Este oficial! Şoferii cu maşini sub Euro 4 vor plăti pentru a circula pe şoselele din Bucureşti, indiferent de locul înmatriculării autoturismului. Din 2021 vor fi taxaţi şi cei cu Euro 4, adică 80% dintre proprietarii de autoturisme din România. Iar maşinile extrem de poluante vor fi interzise complet în Capitală, în următorii cinci ani. Oficialii spun că banii strânşi vor fi investiţi în piste pentru biciclişti, spaţii verzi şi alte proiecte de infrastructură. 

De la 1 ianuarie, autoturismele non euro, euro 1 şi euro 2 nu vor avea voie să circule în centrul Bucureştiului. În zona delimitată de Piaţa Victoriei, Bulevardul Ştefan cel Mare, Iancu de Hunedoara şi Bulevardul Libertăţii. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei, susţine că "aceste maşini nu vor mai avea acces în centrul Capitalei de luni până vineri, de la 7 la 22. Iar în restul teritoriului, vor putea circula după achiziţionarea vinietei oxigen".

În tot Bucureştiul, de anul viitor, taxa devine obligatorie pentru cei cu autoturisme sub Euro 4. Vinieta oxigen va putea fi cumpărată online, prin sms sau direct din benzinării. Iar taxele sunt cuprinse între 700 şi 1900 de lei pe an. Pentru o zi, vinieta costă între 5 şi 15 lei. 

În Bucureşti şi Ilfov sunt înmatriculate peste 380 mii de autoturisme non euro, euro 1 şi euro 2 şi peste 650 de mii de maşini cu norme de poluare euro 3 şi euro 4.

Iniţial, Primăria Capitalei voia să impună taxă, de la 1 ianuarie, şi pentru cei cu maşini Euro 4. Însă consilierii au votat ca aceştia să plătească din 2021. 

Din 2022, circulaţia autoturismelor non-euro, euro 1 şi euro 2 va fi interzisă în totalitate în Capitală, nu doar în centru. Acelaşi lucru se va întâmpla din 2024 cu maşinile care au normă de poluare euro 3.

Cei care nu plătesc vinieta pot fi amendaţi cu până la 2 mii de lei. Sistemul va cuprinde mai multe camere instalate la intrarea în Bucureşti, dar şi în centrul oraşului. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Excepţie fac autoturismele cu norme de poluare euro cinci şi euro şase, cele electrice sau hibrid, motocicletele, scuterele, maşinile cu GPL, dar şi persoanele cu handicap grav şi însoţitorii acestora.  

Nici autovehiculele Poliției, pompierilor, Jandarmeriei, ANAF-ului, Crucii Roşii ori cele din parcul auto al STB şi cele istorice nu se vor supune acestor noi prevederi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Primăria Bucureşti vrea să interzică, din 2022, maşinile cu normă de poluare non-euro, euro 1 şi euro 2