Antena Meniu Search
x

Măşti şi combinezoane de protecţie, produse în mai multe fabrici din România

În contextul în care există o cerere uriaşă pentru măşti şi combinezoane de protecţie, România nu vrea să mai depindă de importurile acestor materiale indispensabile în timpul pandemiei. În curând va începe producţia la scară largă în fabricile din ţară, anunţă oficialii Guvernului.

De Redactia Observator la 17.03.2020, 17:50
Vezi și
  • Sterilizarea măştilor se face prin călcare.
  • Măştile pot fi cumpărate la bucată ori la set.

În contextul în care există o cerere uriaşă pentru măşti şi combinezoane de protecţie, România nu vrea să mai depindă de importurile acestor materiale indispensabile în timpul pandemiei. În curând va începe producţia la scară largă în fabricile din ţară, anunţă oficialii Guvernului.

Deja mai multe ateliere din ţară au început să confecţioneze câteva mii de combinezoane şi măşti pe zi, deşi angajaţii sunt puţini.

Într-un atelier din Iaşi, unde, în mod normal se confecţionau perne pentru gravide, oferta s-a diversificat. Mai nou se produc aici şi măşti de protecţie. Sute pe zi, deşi atelierul nu are mai mult de patru angajaţi.

Colorate, albe, cu modele ori fără, măştile pornesc de aici către întreaga ţară - la spitale ori în clinici private. Iar vânzările sunt multe, în contextul pandemiei. Pentru cei care lucrează în acest atelier, noua afacere a început. din nevoie.

Iuliana Susu, antreprenor: Am început să facem măşti pentru că ni s-au solicitat, iniţial nu am răspuns acelor solicitări. Am descoperit că putem să venim în sprijinul celor care caută şi nu mai găsesc. Nu sunt măşti sterile, identice cu cele din farmacii, ale noastre au un strat sau două de materiale, asta înseamnă că nu oferă garantat protecţia dar sunt o măsură în plus.

Sterilizarea lor se face prin călcare ori cu ajutorul lămpii UV.

Iuliana Susu, antreprenor: Noi reuşim aici să facem între 20 şi 30 de măşti pe oră, deci se lucrează mult, sunt f multe operaţiuni, cantitatea de material e mică, dar manopera e mare. Avem cam o săptămână de când le facem şi permanent am schimbat şi am îmbunătăţit.

Măştile pot fi cumpărate la bucată ori la set, pe bază de comandă. O cutie cu 10 bucăţi ajunge şi la 120 de lei. O investiţie care ne poate ajuta, dacă ştim cum să utilizăm corect masca de protecţie.

Tudor Ciuhodaru, doctor: Aveţi grijă să utilizaţi doar baretele de elastic sau şnur. Gândiţi-vă că o astfel de mască trebuie folosită în aşa fel încât să acopere nasul şi gura, să nu puteţi aspira aer către cei din faţă, pentru că dacă ne referim la Coronavirus el se transmite cu mare uşurinţă. Dacă e ţinută mai mult de 3,4 ore sau după ce se umezeşte această mască nu mai este eficientă.

Imediat ce este dată jos, masca nu trebuie lăsată la întâmplare, ca să nu devină apoi un focar de infecţie.

Cererea a crescut în ultima vreme şi pentru combinezoane. La această fabrică de textile din Codlea, judeţul Braşov, angajaţii lucrează la foc continuu.

Alina Petrilă coordonator producție: Încercam sa fim cat mai multe sa nu lipsim, sa facem combinezoane de unica foloisinta pentru a ajuta in primul rand pe noi si restul populatiei in situatia in care suntem acum vor fi comenzi poate si de mii.

Care pleacă apoi spre spitale ori farmacii.

Ca să nu mai depindă de import, România va produce măşti de protecţie, combinezoane şi biocide, anunţă Ministrul Economiei. Iar asta s-ar putea întâmpla în câteva zile. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Măşti şi combinezoane de protecţie, produse în mai multe fabrici din România