Antena Meniu Search
x

Măsurile de relaxare programate pentru 1 iulie se amână, din cauza numărului în creștere de infectări

De ce ne-a fost teamă, n-am scăpat! Măsurile de relaxare programate pentru 1 iulie se amână, a anunţat în urmă cu puţin timp, pentru Observator, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Concret, restaurantele, locurile de joacă şi teatrele rămân închise. Este nota de plată pentru aglomeraţia de la terase şi din staţiuni. Numărul de infectări continuă să crească, iar virusul se transmite comunitar. 

de Lucsandra Săndulescu

la 29.06.2020, 19:53

Vezi și
  • Restaurantele, locurile de joacă pentru copii și teatrele rămân închise.
  • Autoritățile promit controale mai dese pentru respectarea măsurilor impuse.

Etapa a patra de relaxare pe care o aşteptam de la 1 iulie se amână pentru cel puţin două săptămâni. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: S-a decis amânarea introducerii altor măsuri de relaxare începând cu data de 1 iulie. Complianţa unora dintre concetăţenii noştri nu a fost acolo unde trebuia şi am avut şi o perioadă în care în ultimele două săptămâni am avut o creştere a numărului de cazuri, o creştere a numărului de decese precum şi o creştere a numărului de cazuri în ATI.

Relaxarea din 15 iunie a adus o creştere a cazurilor de coronavirus. Numărul mediu al îmbolnăvirilor a urcat de la 223 pe zi, înainte de relaxare, la 327, săptămâna trecută. 

Şi bilanţul deceselor s-a agravat. Am ajuns la o medie de 16 victime, faţă de 13 în săptămâna 9-15 iunie. Există şi o veste bună: numărul celor care au scăpat de virus a crescut de la 142 la 269 pe zi.

Ministrul Sănătăţii anunţă controale în zonele de vacanţă de pe Valea Prahovei şi de pe litoral, acolo unde regulile se respectă cel mai puţin. Şi circulaţia ar putea fi restricţionată în anumite localităţi. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nerespectarea regulilor, nerespectarea precauţiilor, nerespectarea distanţării fizice a dus la o transmitere comunitare accentuată. 

În acest weekend, circa 7000 de oameni au fost pe Valea Prahovei. Pensiunile şi hotelurile au avut un grad de ocupare de peste 60%. A fost însă de departe cel mai aglomerat sfârşit de săptămână la mare. 

60.000 de turişti au fost pe litoralul românesc, faţă de doar 15.000, săptămâna trecută. 

Ludovic Orban, premierul României: Evoluţia în ultimele 10 zile e o evoluţie care ne face să fim foarte precauţi în luarea unor măsuri ulterioare de relaxare.

Amânarea ultimei etape de relaxare de la 1 iulie loveşte în plin restaurantele şi asta în condiţiile în care pierderile în industrie se ridică deja la 1,5 miliarde de euro. 5000 de localuri s-au închis de definitiv. 

Patronii de restaurante mai au de aşteptat. Autorităţile au decis ca sălile de mese din interior să rămână închise şi după data de 1 iulie. 

Dragoş Panait, consultant HORECA: Măsurile sunt complet abuzive şi fără niciun fel de logică. 

Salvarea pentru cele mai multe dintre restaurante rămân terasele care vor funcţiona şi după 1 iulie după regulile de distantare anunţate deja de autorităţi. 

Şi nu e tot ce ni se pregăteşte. 

Şi copiii mai au de aşteptat până să se joace cu prietenii în locuri special amenajate. Oficial, locurile de joacă rămân închise şi după 1 iulie. Iar cine intră aici o face pe cont propriu. Controale se vor face pe tot parcursul zilei. 

Ce ne aşteaptă de la 1 iulie, vom afla chiar pe 1 iulie. Miercuri, premierul i-a convocat pe toţi miniştrii şi şefii de instituţii cu atribuţii în lupta anti-COVID pentru a stabili noile măsuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Măsurile de relaxare programate pentru 1 iulie se amână, din cauza numărului în creștere de infectări