Antena Meniu Search
x

Medicul testat din nou pozitiv la coronavirus, la două luni de la infectare, rămâne internat la Suceava

Un medic aflat în prima linie în cel mai mare focar de covid-19 din ţară, Spitalul Judeţean Suceava, a fost din nou testat pozitiv, la mai bine de două luni de la prima infectare. Monica Terteliu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a unităţii sanitare, este acum pacient. Pentru a doua oară. Specialiştii iau în calcul o reinfectare, deşi încă nu sunt dovezi clare la nivel mondial că este posibil acest lucru. Surse apropiate spun că simptomele femeii ar fi mult mai grave decât după primul rezultat pozitiv. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 11.06.2020, 20:12

Vezi și
  • Cazul medicului de la Suceava naște controverse.
  • Surse susțin că medicul are simptome mai grave decât acum două luni.

Monica Terteliu a fost testată pozitiv la sfârşitul lunii martie, în plină epidemie de coronavirus. Atunci, şefa Secţiei de Boli Infecţioase s-a autoizolat la domiciliu, dar s-a întors la lucru după ce alte două teste au ieşit negative. 

În toată această perioadă a purtat echipamentul de protecţie, acel combinezon, mănuşile, masca, viziera şi ochelarii când a tratat bolnavii de coronavirus şi de aceea e greu de explicat în acest moment cum s-a putut reinfecta sau cum acest virus a putut să reapară în corpul ei dat fiind faptul că are un test pozitiv de coronavirus.

Al doilea test pozitiv a ieşit la peste 60 de zile de la prima îmbolnăvire. Acum, medicul din cel mai mare focar al ţării are simptome mai grave, potrivit unor surse. Totuşi, specialiştii români nu pot spune cu certitudine dacă este vorba despre o reinfectare. 

Alexandru Rafila preşedintele Societății Române de Microbiologie: Există o discuţie şi se fac cercetări, dacă există posibilitatea reinfecţiei cu coronavirus, dar aş vrea să nu facem referire la o anumită persoană.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: Cel puţin până acum nu este niciun caz probat în lume de reinfectare.

Şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis că, în România, nu există niciun caz de reinfectare. O altă ipoteză luată în calcul este că medicul din Suceava ar fi devenit între timp imun în faţa virusului. 

Adrian Marinescu medic primar boli infecţioase: Nu ştim, acei anticorpi care se obţin după ce am trecut prin boală, cât timp durează. Dacă facem o comparaţie, la infecţia Sars-Cov-1, 2002-2003, s-a demonstrat că acei anticorpi ţin doi-trei ani.

Pe de altă parte, specialiştii din Occident cred că vindecarea poate dura până la câteva luni. Deşi au mai fost astfel de cazuri în China şi Coreea de Sud, teoria reinfectării nu a fost confirmată. 

Maria Van Kerkhove, epidemiolog: Pe măsură ce plămânii se vindecă, sunt părţi ale plămânilor, aşa-numitele "celule moarte", care ies la suprafaţă. Sunt fragmente ale acestor plămâni şi sunt testate pozitiv pentru coronavirus. Nu este un virus infecţios, nu este vorba de reinfectare, nu se reactivează. Este o parte a procesului de vindecare. 

Şefa Secţiei de Boli Infecţioase este acum internată în Spitalul din Suceava. Deocamdată, medicii nu iau în calcul un transfer la Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Medicul testat din nou pozitiv la coronavirus, la două luni de la infectare, rămâne internat la Suceava