Antena Meniu Search
x

Video Medicii pediatri avertizează despre un sindrom periculos la copiii care trec prin infecţia cu Covid

Semnal de alarmă tras de medicii pediatri. Deşi copiii fac forme uşoare de covid-19, tot mai mulţi sunt diagnosticaţi cu sindrom inflamator multisistemic la zile sau săptămâni după ce s-au infectat.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 04.03.2021, 21:17

Vezi și

Sindromul inflamator multisistemic

În aceeaşi situaţie sunt şi copiii care au avut forma asimptomatică a coronavirusului. Până acum, aproape 50 de mii de copii au fost diagnosticaţi cu COVID-19, însă nu există date despre câţi dintre ei au făcut apoi complicaţii.

Mama unui copil: "Am sechele psihice legate de starea copilului. Atât de îngrozitoare a fost boala copilului pentru mine, ca mamă, să-l văd stând într-un pat de 1,8 m lungime, cu branule peste tot şi furtune care ies din toate părţile"

E mărturia cutremurătoare a unei mame. Băieţelul ei de patru ani a fost diganosticat cu COVID-19 în toamnă. A făcut o formă uşoară a bolii. O lună mai târziu a început adevăratul calvar. 

Mama: "Febra era tot mai mare şi scădea din ce în ce mai greu. Avea câteva bubiţe pe corp, ochii începeau să fie roşii, făcea o conjuctivită şi aveam dificultate în a-i mobiliza ceafa"

Diagnostic: sindrom inflamator multisistemic asociat cu SARS-CoV-2. În loc să lupte cu virusul, organismul a început să lupte cu el însuşi.

Mama: "A fost dus pe secţia de terapie intensivă. A avut afectare cardiacă? Cardiacă, pulmonară, renală, hepatică, cutanată, oculară"

Abia la o lună de la externare, copilul a trecut peste probleme. Alţi peste 50 de copii cu acelaşi diagnostic au fost trataţi până acum la Spitalul Gomoiu din Bucureşti. Cel mai mic avea doar câteva luni.

Diana Ionescu, director medical, Spitalul Gomoiu: "Trecuseră prin maladia COVID-19, poate chiar asimptomatici. Unii părinţi nu cunoşteau că micuţii lor avuseseră COVID în antecedente. Boala apare cam la 3, 4 săptămâni"

Sindromul provoacă inflamarea organelor şi a vaselor de sânge

Viorela Niţescu, şeful secţiei de toxicologie ATI, Spitalul Grigore Alexandrescu: "Manifestările sindromului inflamator multisistemic sunt agresive. Simptomele pot să mimeze foarte multe afecţiuni severe cu care noi ne-am confruntat: o meningită, un sindrom de şoc septic, urticarii acute, forme svere, enterocolite forme severe"

Ema Schweninger, reporter Observator: "Peste 49.000 de copii au fost diganosticaţi cu COVID-19 de la începutul pandemiei şi până acum. Din păcate, 11 dintre ei au murit. 8 aveau mai puţin de 9 ani"

Părinţii trebuie să ia legătura cu medicii la primele semne de boală ale copiilor. Netratat, sindromul poate duce la deces.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Medicii pediatri avertizează despre un sindrom periculos la copiii care trec prin infecţia cu Covid