Antena Meniu Search
x

Medicii români au găsit leacul pentru dializă

Au inventat un dispozitiv care presează organismul să lucreze singur. Invenţia este menită să schimbe medicina mondială.

Vezi și

 Au inventat un dispozitiv care presează organismul să lucreze singur. Invenţia este menită să schimbe medicina mondială, iar costurile pentru procedură se reduc de zece ori.

În faţa unei revoluţii care a surprins întreaga lume statul rămâne impasibil: nimeni nu vrea să investească nimic, chiar dacă industria dializei consumă anual sute de milioane de euro. Fără bani, invenţia rămâne un act într-un sertar.

O zi da, una nu, trei şedinţe de dializă pe săptămână în ultimul an. După 15 ani de diabet, domnul Marian este acum dependent de aparate. La cei 63 de ani, este unul dintre cei aproape 15 mii de români dependenţi de dializă.

Iar numărul lor creşte în fiecare an. Pentru ei, profesorul Alexandru Ciocâlteu a lucrat la o metodă cât o istorie. Implantarea unui mecanism prin care organismul este forţat să elimine lichidul.

În 2010, tehnica dializei fără aparat a fost medaliată cu aur la Geneva. Concret, dispozitivul produce hipertensiune în vasele din peritoneu care elimină urina prin vezica urinară. Între timp, a fost brevetată şi a primit girul comunităţii ştiinţifice. Interesul României pentru o revelaţie mondială - Niciunul.

Metoda costă de zece ori mai puţin decât dializa actuală. În condiţiile în care bugetul de stat alocă anual 400 de milioane de euro, reducerea nu ar fi deloc de neglijat.

Acum, profesorul Ciocâlteu înregistrează o nouă invenţie, cea prin care dependenţii de dializă vor putea fi operaţi laparoscopic. Fără să încurce calculele industriei, măcar aşa să îi ajute pe bolnavi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Medicii români au găsit leacul pentru dializă