Antena Meniu Search
x

Video Medicii din Cluj fac un apel disperat pentru donarea de sânge

Sunt vieţi care depind de o transfuzie, iar numărul donatorilor a tot scăzut în această perioadă. Oamenii se tem de infectare aşa că evită centrele de donare, în spitale nici atât nu vor să ajungă.

de Nicu Tatu

la 22.02.2021, 12:36

Vezi și

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a lansat un apel către clujeni, să doneze sânge, indiferent de grupă.

Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzie, numărul donatorilor a scăzut în ultima perioadă, însă nevoia de sânge este în continuare mare, motiv pentru care îi îndeamnă pe clujeni să doneze sânge indiferent de grupa din care fac parte.

Nevoia cea mai mare este la grupele sanguine A+, O+, O-, A-.

Criză de sânge în Oltenia

Strigăt de ajutor: Ajutați-mă să îmi ajut bunicul! Este strigatul de disperare al unei tinere care ne-a scris despre situația disperata în care este bunicul ei.

Internat în spitalul județean de urgență din Craiova, bătrânul are nevoie de o transfuzie de sânge, pentru a putea fi operat. Din cauza grupei sale, cu rh negativ și din cauza scăderii drastice a numărului de donatori, în pandemie, centrul de transfuzii nu are lichidul salvator de vieți.

Un studiu recent arată că nici jumătate din romani nu au donat sânge. Doar 4 din 10 români susțin că au donat sânge, cel puțin o dată în viață, motivațiile din spatele acestui gest fiind diverse.

Cei mai mulți dintre donatori (65%) au dorit să facă o faptă bună. Aproape 20% dintre cei care au donat sânge au făcut acest lucru atunci când un apropiat a avut nevoie, iar 15,5% au donat pentru că au auzit că este benefic pentru sănătate. 3% dintre respondenți au donat la momentul Colectiv, pentru pacienții care aveau nevoie de transfuzii sanguine.

60% dintre cei care au donat spun că a trecut mai mult de un an de când au donat ultima oară, în timp ce potrivit medicilor, ideal ar fi ca oamenii să doneze de două ori pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Medicii din Cluj fac un apel disperat pentru donarea de sânge