Antena Meniu Search
x

Video Merele de import câştigă teren în faţa celor româneşti. Cu inima îndoită fermierii recurg la compromisuri

În timp ce merele aduse de peste graniţă zboară de pe rafturile magazinelor, produsele româneşti putrezesc în depozite. Este şi cazul renumitelor mere Golden din Batoş, care anul acesta nu au mai ajuns în magazine.

de Redactia Observator

la 18.02.2021, 17:26

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Fermierii se tem că vor pierde zeci, dacă nu chiar sute de tone de mere. Cu inima îndoită încep să facă unele compromisuri şi dau mere de calitatea întâi spre fabrici, pentru a fi folosite pentru sucuri, oţet sau cidru.

Din două mii de hectare de meri, bazinul pomicol Batoș numără acum mai puţin de 100 de hectare. Chiar şi aşa, puţinele mere rămase ajung să se strice în depozit, pentru că. supermarketurile preferă merele din import.

Pogăcean Constantin, fermier: Pe noi, pe producătorii rămâni ne-au lăsat pe planul 2, pe planul 3. Chiar dacă iniţial în toamnă au venit ne-au contactat, au vrut să colabărăm. Dar cred că au scăzut vânzările şi-n Polonia. Singura ţară unde pot să vină să-şi vândă produsele şi nu sunt deranjaţi cu nimic este România.

Pentru a nu ieşi complet în pierdere, fermierii dau merele spre fabrici. Din ele se obţine suc, oţet sau cidru, toate la o calitate superioară.

Deşi nu este obişnuit pentru această perioadă a anului, mai multe fabrici au pornit motoarele şi îmbuteliază chiar şi 3 tone de suc pe zi.

Mărcuș Ioan, proprietar fabrică de oțet și suc de mere: Procesăm din cauza lipsei de desfacere a produselor româneşti, a merelor produse în zona noastră, în contrapartidă cu merele aduse din Polonia şi din alte ţări. Procesăm mere Golden, o calitate deosebită, un gust deosebit, au o valoare energetică ridicată, conţinut de zahăr propriu, nu este niciun adaos în suc. Ne aflăm în depozitul de fructe din localitatea Batoş unde se află depozitate în acestă celulă aproximativ 500 de tone de mere.

Toate ar fi trebuit să ajungă în şcoli, însă pandemia a schimbat planurile producătorilor. Depozitele sunt încă pline şi şansele pentru a fi procesate toate sunt mici.

Client: Din punctul meu de vedere, ar trebui să consumăm mere autohtone. Importurile-s importuri, adică ce-i acasă-i acasă.

Înainte de anii '90, merele din Batoş, celebre pentru gustul şi dulceaţa lor aparte, erau livrate în toată Europa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Merele de import câştigă teren în faţa celor româneşti. Cu inima îndoită fermierii recurg la compromisuri