Un meşteşug vechi de secole riscă să dispară. Șindrilele, acoperișuri vechi pentru case noi
Un meşteşug vechi de secole riscă să dispară. Şindrilăritul, aşa cum i se spune, adică realizarea ţiglelor din lemn, ca pe vremuri, este mai mult talent decât meserie. Iar acoperişurile caselor arată ca nişte opere de artă.
Un meşteşug vechi de secole riscă să dispară. Şindrilăritul, aşa cum i se spune, adică realizarea ţiglelor din lemn, ca pe vremuri, este mai mult talent decât meserie. Iar acoperişurile caselor arată ca nişte opere de artă. În ultima vreme însă, românii cer materiale moderne, iar meşterii rămân cu şindrila în curte.
În comuna Bucium, din Alba, Nea Petre se încăpăţânează să păstreze viu un meşteşug de care e tare mândru: lucrează manual şindrilă.
Nu este la îndemâna oricui să facă şindrilă. Sunt nişte secrete pe care nu oricine le stăpâneşte. Lemnul trebuie adus de la pădure doar iarna, să fie verde, ca să crape mai uşor. Şi e musai să nu aibă noduri.
Cu rindeaua şi calul, o unealtă care ţine bucata de lemn nemişcată, meşterul lucrează cât e ziua de lungă, iar din mâinile lui ies ţigle de lemn care rezistă zeci de ani.
De multe ori însă, şindrilele rămân în gospodăriile meştesugarilor. Motiv pentru care şi meseria e pe cale de dispariţie.
Există însă locuri, în special în Transilvania, unde oamenii apreciază aspectul şi trăinicia lemnului şi vor să-şi acopere casele cu şindrilă.
La Gura Râului, în judeţul Sibiu, centrul cultural a fost renovat în urmă cu câţiva ani, iar acoperişul este din ţigle de lemn. Exemplul a fost urmat şi de proprietarul unei pensiuni din zonă.
O ţiglă din lemn de brad costă 2 lei, iar cea din lemn de cedru - trei lei. Astfel, un acoperiş cu şindrilă pentru o casă normală ajunge cam la 6000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰