Antena Meniu Search
x

Video Mine marine printre turişti: noul pericol în sezonul estival. Cele mai vulnerabile zone

Sezonul estival bate la uşă dar litoralul este plin de pericole. Militarii din Forţele Navale îi sfătuiesc pe turişti să fie atenţi la posibilele mine care ar putea apărea în zona de coastă. Sunt vizaţi în special cei care ies în larg, pe jetski-uri sau cu diferite ambarcaţiuni de agrement. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.04.2023, 19:48

Vezi și

Un semnal pune toată echipa în mişcare. O mină antinavă a fost depistată în larg. Imediat, scafandrii pornesc să o identifice. De această dată, e vorba doar de exerciţiul săptămânal.

"Scafandrii au identificat mina, s-au întors la navă pentru a lua materialul exploziv. Acum se îndreaptă din nou spre mină pentru a-l aplica în vederea distrugerii ei de la distanţă", spune Andreea Filip, reporter Observator.

Explozia din imagini s-a petrecut acum şapte zile, când Forţele Navale au distrus o mină prinsă în plasa unui pescador din zona Midia. A fost doar una din cele cinci neutralizate în apele teritoriale ale Românei. De la începutul războiului din Ucraina, în total, 68 de mine marine au fost distruse în Marea Neagră.

Minele, posibil pericol în sezonul estival

Pe acelaşi subiect

Cum sezonul estival va debuta în câteva zile, turiştii care observă obiecte plutitoare suspecte sunt sfătuiți să sune imediat la 112. "Dacă este în vecinătatea portului, să anunţe autorităţile portuare, Poliţia de Frontieră, Forţele Navale Române. V-am spus, cât mai repede posibil", spune Lct. Cmdr. Bogdan Iosif, comandantul Puitorului de mine 274. "Şi să menţină un contact vizual. Să ne ofere câteva informaţii şi despre dimensiune şi culoare", adaugă Alexandru Rotea, scafandru.

"Anumite raportări s-au dovedit a fi simple baloane sau butoaie care au fost aruncate, pur şi simplu, în mare", a precizat Lct. Cmdr. Valentin Demente, șeful centrului de date pentru lupta contra minelor.

Experţii spun că este extrem de greu de anticipat traseul acestor bombe pe apă. "Prognoza noastră se bazează pe a urmări evenimentele care au loc în zona Golfului Odesa. Şi urmărim zonele în care curenţii din zona noastră pot aduce minele. Situaţia se poate schimba foarte repede, de la o zi la alta, de la o oră la alta", adaugă Lct. Cmdr. Valentin Demente, șeful centrului de date pentru lupta contra minelor.

În ce staţiuni pot ajunge minele

Cele mai vulnerabile zone sunt chiar cele mai populate, cum ar fi platformele şi porturile. Din cauza curenţilor impredictibili nu este însă exclus ca minele să ajungă şi în largul celor mai pline staţiuni din sezonul estival, cum ar fi Mamaia, Eforie, Costinești și Vama Veche.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Mine marine printre turişti: noul pericol în sezonul estival. Cele mai vulnerabile zone