Ministerul Sănătăţii ar fi putut salva viaţa a cel puţin zece copii răpuşi de rujeolă! Dar s-ar fi încurcat însă în hârtii
Ministrul Sănătăţii putea salva viaţa a cel puţin 10 copii, care au murit de rujeolă din ianuarie şi până acum. O firmă de medicamente susţine că la începutul anului l-a informat pe Florian Bodog că are în depozite 300 de mii de doze de vaccin pentru rujeolă.
Ministrul Sănătăţii putea salva viaţa a cel puţin 10 copii, care au murit de rujeolă din ianuarie şi până acum. O firmă de medicamente susţine că la începutul anului l-a informat pe Florian Bodog că are în depozite 300 de mii de doze de vaccin pentru rujeolă.
În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii anunţa victorios că a rezolvat criza vaccinurilor, după ce a identificat 300 de mii de doze. Victoria l-a făcut mândru chiar şi pe premierul Grindeanu, aflat în vizită la minister.
Asta după ce încă de la sfârşitul lunii ianuarie, 10 judeţe anunţau terminarea stocurilor. În celelalte serul se găsea doar la câteva cabinete. Iar epidemia creştea. În ianuarie, erau puţin peste 2000 de cazuri şi 15 deces.
Cinci luni mai târziu, numărul victimelor a ajuns la 26 şi cel al îmbolnăvirilor la peste 6000. Practic, criza vaccinului devenea acută. În acelaşi timp, firmele veneau cu oferte.
Ministerul Sănătăţii a fost informat de disponibilitatea a câteva sute de mii de doze de vaccin antirujeolic, încă din luna ianuarie. Cu toate acestea, nu a luat nicio măsură. Din ianuarie şi până în mai, câteva sute de copii s-au îmbolnăvit şi alţii au murit din cauza rujeolei.
Ministrul recunoaşte astăzi informarea.
Cu toate acestea, decide să refuze dozele şi alege o altă variantă. Apoi se blochează în proceduri.
Noi am făcut procedura pe 115 mii, ei nu au putut veni cu 115 mii, şi au venit cu 109 mii şi a trebuit să refacem procedura şi am mai pierdut o săptămână din cauza asta.", spune Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Iar dozele au început să fie distribuite abia săptămâna trecută.
"Am identificat împreună cu firma producătoare un stoc de 300.000 de doze, care va asigura necesarul până la sfârșitul acestui an. Suntem în curs de demarare a procesului de achiziție și pe lângă cele aproximativ 110.000 de doze care intră în aceste săptămâni vor veni celelalte 300.000 de doze care acoperă necesarul României pe tot anul."
Firma producătoare transmite însă că nu există sincope în aprovizinare.
Între timp, părinţii îşi cumpărau vaccin din străinătate sau fereau copiii pe cât posibil de aglomeraţie.
"Cu toate că ne-am înfruntat cu această criză în România, incompetenţa a existat în continuare. Este strigător la cer să ai acces la vaccinuri, să ai vaccinurile în ţară, dar în acelaşi timp populaţia să nu le aibă disponibile.", e de părere Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
Vaccinurile sunt epuizate de mai bine de patru luni în 10 judeţe, iar în celelalte, dozele sunt şi acum insuficiente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰