Antena Meniu Search
x

Minivacanță de vis în satul Breb din Maramureș

Dacă nu v-aţi făcut încă planurile pentru această minivacanţă şi căutaţi o destinaţie aparte, în nordul Maramureşului vă aşteaptă un tărâm neatins de timp.

de Redactia Observator

la 28.04.2019, 23:28

Vezi și

Dacă nu v-aţi făcut încă planurile pentru această minivacanţă şi căutaţi o destinaţie aparte, în nordul Maramureşului vă aşteaptă un tărâm neatins de timp. În satul Breb, tradiţiile sunt păstrate ca-n străbuni, la fel şi casele vechi din lemn lucrat, transformate în locuri de cazare primitoare. Pe două dintre ele le-a cumpărat chiar Prinţul Charles, fermecat de autenticitatea locului. 

De cum intri în satul aflat la 40 de kilometri de Baia Mare, dai de simbolul acestor locuri în care timpul parcă s-a oprit. Încă de la celebra poartă maramureşeană îţi poţi face rapid o imagine asupra colţului de rai care te aşteaptă în vale. Aici, ca în tot Maramureşul, oriunde te-ai duce, eşti poftit în casă şi omenit cu o pită sau o horincă. Lenuţa lui Opriş duce grija unei gospodării întregi alături de soţul ei. Iar cum turiştii dau năvală în Breb, a devenit şi gazdă pentru aceştia. Îi primeşte într-o casă veche, al cărei interior a rămas neschimbat.

Chiar şi cu ograda plină de oaspeţi, gazda îşi vede zilnic de treburile gospodăreşti ca pe vremuri. Cum ar fi să ţeasă. De la covoare, până la şube.

Cei mai mulţi turiști sunt străini. Bat cale lungă din Noua Zeelandă, Australia şi America, impresionaţi de căldura oamenilor. Este ceea ce îi face pe turişti să revină an de an şi chiar să formeze legături pe viaţă.

Tot în Breb prind viaţă şi celebrele porţi maramureşene. În mâinile lui Ion Tiran, sculptorul satului, care lucrează la ele chiar şi 3 luni. A moştenit tainele lemnului de la bunicul său şi le transmite şi fiilor săi.

Autenticitatea locului l-a convins până şi pe Prinţul Charles să îşi cumpere aici două case tradiţionale din lemn, şi ele gata să-şi primească turiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Minivacanță de vis în satul Breb din Maramureș