Video Modernizarea satului Viscri, contestată: "Nu ne dorim creşterea nivelului de confort, prin pierderea farmecului pe care îl are satul aşa cum e acum"
Satul iubit de prinţul Charles, Viscri, se modernizează. Uliţele vor fi pavate cu piatră cubică şi vor avea borduri. În timp ce localnicii sunt încântaţi să scape de praf, turiştii cred că farmecul satului tradiţional, aflat în patrimoniul UNESCO, nu va mai fi acelaşi. Iar reprezentanţii primăriei se tem că localnicii şi chiar înalţii oaspeţi străini vor avea probleme cu accesul în curţi.
Uliţa care străbate satul Viscri de la un capăt la altul, pe care o împart deopotrivă turişti, localnici, căruţe cu cai şi gâşte se transformă. Drumul va fi pietruit cu pavele din bazalt şi va fi încadrat cu borduri din piatră fasonată. Şi şanţurile vor fi pavate cu piatră naturală.
Claudiu Loghin, reporter Observator: "Proiectul prevede refacerea podetelor si montarea pe strada a unor pavele din piatra bazaltica cu grosime intre 11 si 13 cm. De asemenea, reguli foarte stricte sunt si in ceea ce priveste liantul folosit pentru umplerea rosturilor intre aceste pavele".
Localnicii se bucură de modernizare. În schimb turiştii cred că autenticitatea satului tradiţional se va pierde.
"Să facă, să nu mai fie atâta praf", spune o bătrânică. "Pentru turism o să fie bine, dar pentru zona tradiţională nu este bine. Acest aspect este original. Mulţi oameni vin aici cu maşina, cred că ar putea să fie bine pentru localnici, dar pentru zona naturală nu e bine". spune un tânăr. "Revin cu drag aici şi aşa cum este este autentic", spune o turistă.
Modernizare vs farmec natural
Localitatea are statut de sit rural UNESCO, iar autorităţile promit că se vor folosi numai materiale naturale, codform regulilor. În timp ce reprezentanţii Consiliului judţean se laudă cu investiţia lor, edilii locali cred că lucrările ar putea aduce multe probleme localnicilor, inclusiv prinţului Charles.
"Facem o reabilitare a drumului acolo integrală, urmând ca la final, să acoperim acest drum cu piatra cubică", spune Mihai Pascu, director CJ Brasov. "Drumul va fi înălţat şi asta va cauza probleme de acces în curte la unele din case, care au nivelul mult sub nivelul drumului", spune Cristian Radu, consilier local.
"Nu ne dorim asfaltarea uliţei principale, nu ne dorim creşterea nivelului de confort, în special al nostru, prin pierderea farmecului pe care îl are satul aşa cum e acum. Ne-ar plăcea să existe o soluţie de reparare a drumului sau de îmbunătăţire a lui care să respecte valoarea de sit UNESCO, poate cu piatră de râu sau varianta asta temporară de repararea gropilor prin împrăştierea de pietriş", spune Alexandru Toader - administrator restaurant.
Lucrările pentru noua faţă a localităţii vor dura cel puţin şase luni şi vor costa aproape trei milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰