Muncitorii din Sri Lanka duşi la muncă pe furiş la brutăria din Ditrău
Cei doi brutari din Sri Lanka şi-au păstrat slujbele, dar trăiesc acum în teroare. Ca să scape de furia localnicilor din Ditrău sunt aduşi la muncă pe furiş, cu o altă maşină în fiecare zi.
Cei doi brutari din Sri Lanka şi-au păstrat slujbele, dar trăiesc acum în teroare. Ca să scape de furia localnicilor din Ditrău sunt aduşi la muncă pe furiş, cu o altă maşină în fiecare zi. În timp ce oficialii - inclusiv cei de la vârful statului - se bat singuri pe umăr că au rezolvat cazul cu eficienţă, comunitatea din Harghita continuă să ceară expulzarea străinilor.
Însă Mahinda nu este deloc bine. Reuşise să-şi păstreze optimismul în primele zile ale scandalului din Ditrău. După ce sute de oameni s-au strâns la Primărie să-l alunge, atitudinea i s-a schimbat. Este şocat, trist şi plânge des, povestesc colegii.
Din mâinile brutarilor din Sri Lanka nu ar mai fi trebuit să iasă pâine. Aşa şi-a dorit comunitatea.
Deşi patronul brutăriei a anunţat iniţial că îi mută pe cei doi, până la urmă a decis să nu facă nicio schimbare. Pentru oficialii de la vârful statului, cazul e ca şi încheiat.
Cazul nu este închiat, însă, şi pentru locuitorii din Ditrău. O nouă petiţie în care se cere alungarea străinilor a fost depusă la Primărie. Oamenii o vor semna în această seară.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul Ditrău, dar a renunţat la orice acţiune după ce patronul brutăriei a anunţat că angajaţii rămân pe post. A rămas cu o serie de plângeri de la ONG-uri şi de la cetăţeni care au reclamat că în comunitatea din Harghita e prea multă ură şi discriminare.
Nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare. Între timp, scandalul a ajuns şi în presa internaţională, inclusiv din Sri Lanka.
"Cazul de rasism din România scapă de sub control. Situaţia, care a inflamat media locală, a generat puţine reacţii relevante din partea autorităţilor şi a liderilor politici", este mesajul transmis de presa din Sri Lanka.
Cei doi brutari au şi oameni care le ţin partea, inclusiv în Ditrău.
Astăzi, un om de afaceri din Argeş s-a oferit să-i angajeze pe brutarii din Ditrău. În fabrica lui de pâine lucrează deja nouă angajate din Nepal. Integrarea lor nu a fost o problemă.
Peste 21.000 de muncitori din afara Uniunii Europene lucrează, în prezent, în România. Numărul lor s-a dublat anul trecut, faţă de acum doi ani. Angajatori din toată ţara se plâng că le este tot mai greu să găsească forţă de muncă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰