Antena Meniu Search
x

Medicii şi-au pierdut din salarii, România îşi pierde din medici! Un nou val de cadre medicale pleacă peste hotare

Medicii şi-au pierdut din salarii, România îşi pierde din medici! Un nou val de cadre medicale pleacă peste hotare.

Vezi și

Medicii şi-au pierdut din salarii, România îşi pierde din medici! Un nou val de cadre medicale pleacă peste hotare. Drumul lor a început astăzi la târgul de joburi de la Sala Palatului unde au făcut coadă la standurile clinicilor din străinătate. Condiţiile şi programul de muncă sunt mai bune, iar salariile, duble sau chiar triple, spun tinerii doctori şi asistenţi care vor să lase România în urmă.

Delia Michire mai are trei luni până termină rezidenţiatul şi a venit să îşi caute un loc de muncă la o clinică privată din România sau din străinătate. Pe statul român nu se mai bazează, spune ea, după scăderile salariale de luna aceasta. 

Delia Michire: "Medicii rezidenţi din categoria anatomie patologică au primit salarii mai mici cu sporuri scăzute, fie la limită, fie sub limită."

Tinerii care au venit la târguri de joburi din Capitală nu sunt deloc mulţumiţi de cum arată sistemul de sănătate din România. Dotările şi salariile din străinătate îi fac să plece din ţara lor. 

"M-am orientat în ţările în care cât de cât ştiu limba, Franţa, Germania, Anglia. Salariile sunt mai bune decat aici, sunt cam de trei ori mai mari", spune o tânără.

Dar şi condiţiile pentru a obţine un loc de muncă într-un spital de acolo sunt mai stricte. 

Ileana Tănăsescu, reprezentant al unei firme de recrutare pentru Germania:  "Este un proces îndelungat, trebuie să strangă niste acte, sa le trimtia acolo apoi va fi un examen."

Indiferent către ce hotare se îndreaptă, medicii români trebuie să ştie bine limba ţării în care ajung. 

Şi clinicile din România se laudă cu dotări europene.

Camelia Samota, manager clinica Braşov: "În spitalul nostru sunt proceduri care nu se mai fac În Romania sau Europa de sud-est, chirugia robotica. Pentru cei care sunt deja profesionisti, care pot sa lucreze direct, salariile sunt mai mari de 5 mii de euro."

Momentan, peste 10 mii de medici români lucrează în spitalele publice şi private din străinătate, cei mai mulţi dintre ei în Germania, Franţa şi Marea Britanie. Anul acesta, însă, Ministerul Sănătăţii speră ca măririle salariale promise să micşoreze fenomenul migraţiei din sistemul sanitar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Medicii şi-au pierdut din salarii, România îşi pierde din medici! Un nou val de cadre medicale pleacă peste hotare