Antena Meniu Search
x

Video Noua listă a medicamentelor compensate. Sarcini noi pentru medicii de familie, de la 1 aprilie

Apar 34 de noi medicamentelor compensate. Cele mai multe sunt pentru pacienţi cu boli neurologice sau oncologice. Dar nu sunt singurele modificări din sistemul de sănătate. Creşte finantarea pentru medicii de familie dar apar si sarcini in plus. Si asta ii revolta pe unii. 

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 19:38

Vezi și

Una dinre cele mai importante modificări în lista medicamentelor compensate şi gratuite este decontarea triplei terapii pentru pacienții cu fibroză chistică. În plus, sunt tratamente noi si pentru bolnavii cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, glaucom, cancer, diabet zaharat, hemofilie sau hipertensiune pulmonară. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi se plâng însă că mai sunt multe boli pentru care nu există tratamente compensate. 

Vasile Barbu, Asociaţe Pacienţi: Sunt anumite tipuri de cancere rare, sunt anumite boli rare. Avem mastocitoza care nu are tratament în România. Mai sunt şi pentru anumite alergii Inclusiv pentru anumite tipuri de fibroză chistică Avem un deficit pentru pacienţii cronici sau pentru anumite tipuri de patologii, avem lipsuri de medicaţie. Există medicamentul aprobat pe piaţa românească dar el nu poate fi decontat. De exemplu pacienţii transplantaţi, pentru medicaţia de suport, pacienţii oncologici, de asemenea pentru medicaţia de suport.

În cazul bolnavilor cronici medicamentele sunt compensate 50 sau 90%, motiv pentru care mulţi sunt nevoiţi să dea totuşi sute de lei lunar pentru tratament. Astfel, românii ajung să vâneze ofertele la medicamente şi farmaciile cu preţuri promoţionale.  

Pacienţi: Eu iau medicamente pentru tensiune, plătesc în fiecare lună cam în jur de 160. Sunt compensate dar atâta costă. Te doare, trebuie să iei medicamentul

Pe acelaşi subiect

Reporter: Cât plătiţi totuşi pe medicament?  

Pacienţi: 205 lei.

Reporter:  În fiecare lună?

Pacienţi: - În fiecare lună. Îţi compensează, dacă nu ai, la liber e 340. Iau pentru cardiologie, iau pentru neurologie, mai iau şi acolo două medicamente. 

- Copilul tuşeşte şi vino peste 2 zile şi am mers în farmacie să iau medicamentele recomandate prin telefon, am văzut cât e preţul. Am ajuns să le cumpăr dar voi merge şi la consultaţie pentru că nu mi se pare normal şi n-am mai fost la doctor în perioada asta pentru că nu am avut  nevoie. Cât vă costă acum reţeta pentru o viroză? În jur de 100. Plus că se plătesc asigurări, alea pentru ce sunt.

Noi modificări pe lista medicamentelor

Tot de la 1 aprilie, medicilor de familie li se dau sarcini în plus. Astfel, pot face tratamente perfuzabile şi injectabile si la domiciu. Măsura este contestată de unii medici de familie. 

Eva Cristescu, medic de familie: Singura diferenţă este aceea că acuma poţi face aceste consultaţii la domiciliu oricând în cursul zilei şi al nopţii, ceea ce are ca mare avantaj faptul că dă liber la abuzuri din partea solicitanţilor. Există riscul să sune non stop. Nici nu ai mare lucru ce să le faci la domiciliu cu stetoscopul atârnat de gât şi nici nu cred că va sta un medic noaptea să păzească o perfuzie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Noi am făcut un pas extrem de important, sper ca medicii de familie să-l aprecieze şi să încerce să răspundă acestui lucru, în mod pozitiv, am crescut cu 22% finanţarea medicinei de familie, este o creştere fără precedent 

Decizia ca unele tratamente să fie în sarcina medicilor de familie are ca scop scăderea presiunii pe spitale iar bolnavii să stea internaţi cât puţin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Noua listă a medicamentelor compensate. Sarcini noi pentru medicii de familie, de la 1 aprilie