Nu există Paşte fără grătare! Sute de români au sărbătorit Sărbătoarea Pascală, tradiţional, la iarbă verde!
Nu există Paşte fără grătare şi nici friptură fără bere. Acolo unde vremea i-a ajutat, românii au încins micii şi carnea la un picnic binemeritat. Ritualul pare la fel de împământenit pe meleagurile mioritice ca împărţirea luminii sfinte în noaptea de Înviere.
Nu există Paşte fără grătare şi nici friptură fără bere. Acolo unde vremea i-a ajutat, românii au încins micii şi carnea la un picnic binemeritat. Ritualul pare la fel de împământenit pe meleagurile mioritice ca împărţirea luminii sfinte în noaptea de Înviere.
Mielul şi-a făcut cu greu loc printre fleicile de porc, micii şi pieptul de pui. Ce n-a lipsit de pe mesele întinse la iarbă verde a fost berea. Iar un român consumă cel puţin o sticlă la fiecare două zile.
Prima zi de Paşte a început cu voie bună. Şi cu un aperitiv. mioritic. Iar de ontinuat, a continuat cu alte obiceiuri autohtone.
Nici vremea ploioasă de la munte nu a putut întrerupe lungul şir de fripturi pregătite pentru această sărbătoare. Mielul la proţap a atras muşterii mai ceva ca un magnet.
Mielul a fost pe gustul turiştilor. Dar mesele s-au umplut şi cu gulaş, ciorbă de fasole sau friptură de pui. Bucureştenii au avut şi ei un meniu. specific.
Este un efect secundar al pregătirii grătarului. Orice român are ambele mâini ocupate când frige carnea. Într-una ţine furculiţa, în cealaltă paharul.
Pentru aşa sărbătoare este indicat să se conducă o maşină cu un portbagaj. mai mare. Unii petrecăreţi au fost gata să plece cu întreaga bucătărie după ei.
În scurt timp s-au umplut şi mesele.
Poate că mielul a mai lipsit de pe unele mese, dar un singur lucru nu a lipsit de la masa de Paşte - berea.
Anul trecut, în România s-au consumat aproape 16 milioane de hectolitri de bere. Adică aproape 4 miliarde de halbe. În cea mai mare parte, produsă la noi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰