O familie în doliu a salvat două vieţi. Doi bărbaţi au primit rinichiul şi ficatul lui Şoni, tânărul care trecuse el însuşi printr-un transplant
O simplă semnătură poate salva vieţi. Doi oameni trăiesc din nou, pentru că familia lui Şoni a acceptat să-i doneze organele. Datorită lor, doi taţi pot zâmbi din nou. Unul a primit ficatul, după ce o boală gravă îl adusese în pragul morţii
O simplă semnătură poate salva vieţi. Doi oameni trăiesc din nou, pentru că familia lui Şoni a acceptat să-i doneze organele. Datorită lor, doi taţi pot zâmbi din nou. Unul a primit ficatul, după ce o boală gravă îl adusese în pragul morţii
La celălalt a ajuns rinichiul, acelaşi pe care Şoni îl primise, la rândul lui, de la tatăl său. Tânărul care a dăruit viaţă s-a stins la 37 de ani, cu dorinţa de a trăi în alte trupuri. În urmă cu câteva săptămâni, semna şi el petiţia iniţiată de Observator, în Campania Oamenilor Invizibili.
Amândoi au simţit umbra morţii, când două boli grave i-au aruncat direct pe o listă de aşteptare. Amândoi au primit şansa la o nouă viaţă. Şi amândoi s-au trezit, după operaţiile de transplant, cu acelaşi gând. De recunoştinţă.
Gândurile lor se îndreaptă, la unison, către Şoni, un tânăr de 37 de ani, care s-a stins după un accident vascular. Şi spre familia lui, care a transformat durerea în miracol.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
De la Şoni, domnul Arnău a primit rinichiul. Acelaşi pe care tânărul îl primise de la tatăl lui, în aprilie. Pentru prima oară în ţara noastră, un rinichi a fost retransplatat. Şi a trecut, în trei luni, prin trupurile a trei oameni. Operaţia în premieră s-a sfârşit cu bine după câteva ore.
Astăzi, pentru prima oară, soţia lui Şoni şi fratele domnului Arnău au vorbit la telefon.
La sute de kilometri distanţă, pe un pat de spital din Bucureşti, Rareş zâmbeşte şi el cu recunoştinţă, după transplant. La 40 de ani, suferea de ciroză şi era, din februarie, pe lista de aşteptare pentru un nou ficat. Acum două zile, a primit telefonul visat.
Până ieri, şi pentru Rareş, şi pentru domnul Arnău, Şoni era doar un străin. De acum, pentru totdeauna, va fi omul care le-a oferit cel mai de preţ dar. Viaţă.
În România, pe listele de aşteptare se află peste 3.000 de pacienţi, iar numărul transplanturilor, anul trecut, a depăşit cu puţin 400. În Campania Oamenilor invizibili, Observatorul v-a prezentat poveştile a şase pacienţi care s-au luptat pentru şansa la viaţă. Peste 43.000 de români au semnat petiţia pentru înfiinţarea mai multor centre de transplant şi pentru ca decizia dacă salvăm o viaţă să ne aparţină. Printre semnături, s-a aflat şi cea a lui Şoni.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰