O mamă trăieşte zilnic spaima că cei trei copii ai ei pot muri, pentru că statul le refuză dreptul la medicamente
Încă o mamă bate cu disperare la porţile sistemului de sănătate. Femeia are trei copii bolnavi de hemofilie, o maladie care împiedică sângele să se coaguleze.
Încă o mamă bate cu disperare la porţile sistemului de sănătate. Femeia are trei copii bolnavi de hemofilie, o maladie care împiedică sângele să se coaguleze. În urmă cu o lună, medicii i-au dat o singură doză de tratament. Iar mama ar fi trebuit să aleagă. Ce copil salvează, în caz de accident. Şi necazul a venit. Unul dintre băieţi s-a lovit la picior şi trebuia să intre în sala de operaţie. Intervenţia a fost însă amânată.
La doar 8 ani, atât ştie Mina despre boala lui. Că dacă nu are tratament cu factor de coagulare, orice accident i-ar putea fi fatal. Mama vorbeşte deschis cu el, îi explică tot ceea ce trăieşte în sistemul de sănătate românesc. Deşi s-a născut cu boala, a fost diagnosticat corect abia anul trecut.
Problema este că Nicu, fratele lui mai mare cu doi ani, s-a lovit la genunchi. A ajuns la Spitalul Marie Curie, însă medicii n-au putut să-l opereze, pentru că n-aveau factor de coagulare. Doar două spitale din Bucureşti au acest tratament. Însă cel la care sunt înscrişi copiii, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, nu are secţie de ortopedie.
Disperată, a bătut la toate uşile. Nu credea că România s-a întors cu 100 de ani în urmă, când, în plină epidemie de poliomielită, mamele primeau vaccin doar pentru 3 din 4 copii. Ministerul Sănătăţii a trimis sesizarea la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a fi soluţionată în regim de urgenţă. De aici însă, femeia nu a mai primit niciun răspuns. Specialiştii CNAS au cerut explicaţii institutului, iar medicii au transmis punctul de vedere. "Conform protocolului (...) pacienţii cu formă uşoară beneficiază de tratament (...) "on demand" (la nevoie), în caz de accidente hemoragice. Cei trei pacienţi nu au prezentat de la momentul diagnosticării până în prezent niciun accident hemoragic."
Abia ieri, mama a primit dozele pe care le păzeşte cu mare grijă.
Culmea, programul de hemofilie este singurul care rămâne cu bani necheltuiţi la final de an. O singură doză din acest tratament depăşeşte 500 de euro. Bani pe care Irina Alexandru nu-i are. Se gândeşte serios să se mute cu copiii într-o ţară care îşi respectă pacienţii, Suedia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰