Antena Meniu Search
x

Alergenii din mâncărurile de la restaurant pot produce adevărate tragedii

Peste trei milioane de europeni sunt alergici, dar pe românii sensibili la anumite alimente nu i-a numărat nimeni.

Vezi și

Peste trei milioane de europeni sunt alergici, dar pe românii sensibili la anumite alimente nu i-a numărat nimeni. Nu există statistici, dar nici grijă prea mare pentru persoanele care suferă de intoleranţă alimentară sau, chiar mai rău, de alergii. O filmare cu o cameră scunsă arată că în restaurantele din ţara noastră nu se respectă legea, oamenii nu ştiu ce mănâncă şi dacă sunt puşi în pericol. Nu este o glumă, transmit medicii. Din cauza neglijenței faţă de alergeni, clienţii îşi pot pierde viaţa.

- Îmi puteţi spune ce conţine?

- Urechi de lemn, bambus, ardei, ciuperci.  

- Susan are?

Pe acelaşi subiect

- Nu.

Rugat să verifice, ospătarul revine. Produsul conţine, într-adevăr, alergeni. 

- Auzi, creveţii picanţi conţin susan?

- Au ulei de susan...

Orice masă în oraş este riscantă pentru persoanele cu alergii alimentare. Legea îi obligă pe operatori să treacă în dreptul pereparatului alergenii pe care acesta îi conţine, ca în acest meniu. Însă, nu regăsim astfel de detalii în multe restaurante.

Glutenul, alunele, peştele, laptele sau susanul se regăsesc pe lista cu cei mai periculoşi 14 alergeni. Până şi urmele din aceste alimente supără organismul. Cel mai des se manifestă alergiile la copii. 

Adele şi fiul ei, Davis, nu mănâncă niciodată în oraş . Orice urmă de gluten sau de zahăr în meniul copilului, diagnosticat cu sindromul Dravet, poate duce o tragedie.  

Statul nu are nici măcar o evidenţă a persoanelor alergice, iar, deseori, cei care se ocupă cu alimentaţia publică nu conştientizează pericolul. 

O doză de adrenalină în caz de urgenţă costă aproape 150 de lei. 

Medicii propun ca mai ales cei mici, care suferă de alergii, să poarte brăţări sau mesaje de avertizare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Alergenii din mâncărurile de la restaurant pot produce adevărate tragedii