Satul din Maramureș izolat de restul lumii, pentru că nu are drum
Izolați într-un sat de Maramureș, zeci de oameni se luptă în fiecare zi să supraviețuiască. N-au drum, nici surse sigure de apă, iar pompierii și salvarea nu pot ajunge până la ei.
Izolați într-un sat de Maramureș, zeci de oameni se luptă în fiecare zi să supraviețuiască. N-au drum, nici surse sigure de apă, iar pompierii și salvarea nu pot ajunge până la ei. Localnicii spun că viața le-ar putea fi schimbată de un consilier, care refuză să cedeze câțiva metri pătrați, pentru a construi drumul.
Când îţi îngropi adânc paşii în noroi, fiecare drum devine o corvoadă. Aşa îşi duc traiul oamenii din acest colţ de lume, la 12 ani de la intrarea în Uniunea Europeană.
Fără altă legătură cu civilizaţia şi fără apă, trebuie să străbată zilnic, pe jos, uliţa spre centrul comunei Ruscova. Un drum care poate dura peste o oră, dus întors.
Este o distanţă de aproape un kilometru pe care oamenii de aici trebuie să o străbată în fiecare zi, de fiecare dată când au de coborât în sat.
În satul de la poalele varfului Pietrosul Rodnei, zeci de oameni trăiesc fără speranţă şi fără salvare - nicio ambulanţă nu poate ajunge la ei.
Puţinii tineri care au mai rămas aici se luptă zadarnic pentru o viaţă mai bună. Soluţii ar fi, spun ei, dacă cei pe care i-au votat le-ar asculta problemele.
Primăria ar putea reface drumul, dacă localnicii ar ceda câte o bucată de pământ. Toţi spun că sunt dispuşi să doneze teren, cu o excepţie. Un consilier local.
(Reporter): Vă place în ce condiţii stau oamenii aceştia aici?
(Consilier): Care?
(Reporter): Oamenii din comună, care v-au votat.
Aşadar, niciun răspuns pentru oamenii de aici. Aşa cum soluţii nu par să existe nici pentru celelalte drumuri de pământ care străbat România de la un capăt la altul - în total, 10 mii de kilometri îngropaţi în praf.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰