Video Obligațiile angajatorilor pe vreme de caniculă. Expunerea la căldură poate avea efecte severe asupra organismului
Fie soare, fie caniculă ei sunt mereu la datorie. Muncitorii de pe şantier, poliţiştii de la rutieră sau pompierii înfruntă căldura extremă şi nu se pot retrage la umbră între orele critice. Atenţie! Când disconfortul termic depăşeşte pragul critic, iar temperatura sare de 37 de grade Celsius, angajatorii sunt obligaţi să ofere anumite condiţii.
În miezul zilei, când erau 46 de grade la soare, aceşti muncitori reparau una din cele mai aglomerate străzi din Capitală. Transpirau atât de tare încât unii au renunţat la casca de protecţie, cu toate că sunt obligaţi să poarte echipamentul complet. "N-avem încotro. E greu, dar avem familii, avem copii", a mărturisit un muncitor Un alt bărbat n-a mai rezistat şi s-a retras pentru câteva minute la umbră "Foarte cald. Abia am rezistat. Dacă nu ne aducea apă... Era cald rău", a spus un alt muncitor.
Trei ore mai târziu, temperatura mai urcă un grad. Abia mai poţi respira. În intersecţia din Piaţa Victoriei, un poliţist de la rutieră, îmbrăcat în uniformă, dirijează traficul. Peste 100 de polişti de la rutieră lucrează zilnic pe străzile din Capitală. Primesc apă înainte să iasă pe teren şi, apoi, în timpul programului. La ora 17 s-a atins maxima zilei: 38 de grade la umbră.
Angajatorii trebuie să ofere condiţii optime muncitorilor
Medicii spun că expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune asupra organismului. Există riscul unei deshidratări severe, se poate agrava o boală cronică sau apare un atac de căldură. În astfel de situaţii, debutul este brusc: apare confuzia, suntem dezorientaţi, inima începe să bată cu putere. Expunerea la căldură poate duce şi la epuizare, insolaţie sau şoc hipertermic.
- Vremea 30 iulie 2021. Nu scăpăm de caniculă, temperaturi maxime de 38 de grade Celsius
- Cum folosim corect aerul condiţionat, fără a ne îmbolnăvi. Principalele afecţiuni provocate de utilizarea...
- Adolescent de 16 ani, înecat în râu, după ce a mers la scăldat cu prietenii, în UK: "Te iubesc frate. Am...
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Când sunt peste 37 de grade iar disconfortul termic depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi angajatorul trebuie să vă dea între 2 şi 4 litri de apă, să asigure ventilaţia la locul de muncă, să reducă ritmul şi intensitatea activităţilor fizice şi să vă dea multe pauze.
În timp ce unii angajaţi muncesc în focuri, la propriu, alţii tremură la serviciu. În fabrica de gheaţă, angajaţii lucrează zi şi noapte ca să acopere cererea mare din aceste zile toride. În depozit sunt minus 18 grade, aşa că muncitorii se îmbracă cu geci groase ca şi cum am fi în plină iarnă. E super rece, vă daţi seama.îNe-am obişnuit, ce să facem?
Indiferent în ce domeniu lucraţi, evitaţi să ieşiţi între orele 11 şi 18. Iar dacă sunteţi nevoiţi să lucraţi în caniculă, faceţi pauze dese, beţi multă apă şi reduceţi efortul fizic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰