Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Operele lui Brâncuși, pași spre restaurare după ani de zile de degradare

După ani de zile, operele lui Constantin Brăncuşi - degradate de ploi, zăpezi şi nepăsare - intră într-un amplu proces de restaurare. De la umezeală, Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului s-au umplut deja de muşchi şi licheni.

de Diana Speretoiu

la 16.10.2020 , 17:22

  • În primă fază, operele din piatră vor fi curăţate.
  • După care, urmează un tratament de biocidare şi chituire.

Ultima dată când sculpturile de la Târgu Jiu au fost supuse unei "restaurări" a fost în urmă cu şapte ani. Atunci operele au fost spălate cu apă sub presiune, acţiune care s-a soldat cu un dosar penal.

În combinezoane, cu măşti şi cu mănuşi, o echipă de restauratori a început deja primele intervenţii de urgenţă asupra Ansamblului Monumental Calea Eroilor, din Târgu-Jiu.

Ploile şi zăpezile au dus, în timp, la degradarea operelor lui Brâncuşi. În ultimii ani, sculpturile s-au umplut de muşchi. Ca să nu strice lucrările, resturatorii vor îndepărtata vegetaţia cu ajutorul beţişoarelor din bambus.

Vezi și

Ionel Gemănar, restaurator: Degradarea majoră întâlnită la elementele care compun Ansamblul lui Brâncuşi este atacul microbiologic reprezentat de alge, licheni şi briofite. Îi îndepărtăm mecanic, cu un beţişor din bambus. Ca să facem tratamentul de biocidare, o să facem o degajare a pământului care acoperă doi, trei centimetri din materialul litic

Abia după această etapă, vom putea vorbi şi de o restaurare a capodoperelor brâncuşiene.

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuşi: Vorbim aici de Masa Tăcerii, cu cele 12 scaune, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului. Sunt operaţiuni preliminare care premerg unui proces de restaurare care ar urma să se întâmple, sperăm noi, în cel mai scurt timp. Este un proiect avizat de către Ministerul Culturii

Intervenţiile vor dura până la sfârşitul lunii noiembrie şi vor costa 160 de mii de lei. Ultima acţiune de biocidare a avut loc în urmă cu şapte ani, atunci când operele din piatră au fost spălate cu jet de apă sub presiune, ca nişte covoare. Cum era de aşteptat acţiunea s-a soldat cu un dosar penal pentru distrugere.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Operele lui Brâncuși, pași spre restaurare după ani de zile de degradare